Brownie z brązowym cukrem

    Brownie z brązowym cukrem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Piekąc to ciasto trzeba zapomnieć o próbowaniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jest bowiem gotowe, choć w środku pozostaje wilgotne i lepkie od czekolady.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto 18x18 cm

    • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
    • 110 g masła
    • 125 g cukru białego
    • 100 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • 2 jajka + 1 żółtko
    • 120 g mąki
    • 3 łyżki ciemnego kakao w proszku
    • masło i mąka do przygotowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę 18x18 cm cienko nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    2. Połamać czekoladę, a masło pokroić na kawałki i oba składniki roztopić razem w misce zanurzonej w większym naczyniu z gorącą wodą. Odstawić, żeby nieco ostygły.
    3. Do ostudzonej mieszaniny dodać oba rodzaje cukru, sól i mieloną wanilię. Ciągle mieszając, kolejno dodawać jajka, a potem żółtko. Następnie dodać mąkę. Zamieszać niezbyt dokładnie, żeby ciasto wyglądało jednolicie.
    4. Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku. Ciasto powinno urosnąć, ale w środku ma być dość miękkie. Żeby sprawdzić, czy jest gotowe, najlepiej nadkroić je na środku. Jeśli do patyczka, którym nakłuwamy ciasto, przylepiają się gdzieniegdzie mokre okruszyny, to znak, że murzynek dobrze się upiekł.
    5. Po wyjęciu z piekarnika studzić ciasto przez 5 minut w formie. Potem wyłożyć na drucianą podstawkę i poczekać, aż ostygnie do końca. Pokroić na 16 kwadratów i zawinąć w folię. Tak pozostawić do następnego dnia i dopiero podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Ciasto zawinięte w folię pozostaje świeże przez 3–4 dni. Szczególnie ładnie wygląda, gdy każda porcja jest osobno zawinięta w celofan i przewiązana wstążką.

    Biała wersja murzynka brownie :)

    Wymieszać w rondelku zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodę ze 100 g masła i 200 g brązowego cukru. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Odstawić na 10 minut. Dodać sól, mieloną wanilię, 1 jajko i 1 żółtko. Dodać 150 g mąki i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i upiec jak w przepisie. Ostudzić. Powierzchnię ciasta pokryć roztopioną białą czekoladą. Pokroić na porcje i zawinąć je w folię, żeby poleżało przez noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis