Muffinki z owocami letnimi

    Muffinki z owocami letnimi

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże owoce jagodowe nie tylko wzbogacają smak i kolor tych apetycznych mufinek w stylu amerykańskim, ale także zwiększają ich wartość odżywczą. Mufinki smakują najlepiej prosto z piekarnika, ale można się też nimi delektować, gdy ostygną – będą wspaniałym dodatkiem do lunchu albo śniadania.

    Składniki
    ilość sztuk: 9 mufinek

    • 115 g mąki pełnoziarnistej
    • 85 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 140 g różnych owoców jagodowych, takich jak jagody i maliny
    • 55 g masła
    • 55 g jasnego brązowego cukru
    • 1 jajko, ubite
    • 200 ml półtłustego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Do formy do pieczenia mufinek z 9 otworami powkładać papierowe foremki o średnicy u góry około 7 cm i głębokości 3 cm.
    2. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wsypać również pozostałe na sitku otręby. Następnie dodać owoce jagodowe i ostrożnie wymieszać.
    3. Powoli roztopić masło w małym rondlu, dodać cukier, jajko oraz mleko i dokładnie wymieszać. Wlać do wcześniej połączonych sypkich składników, krótko i delikatnie wymieszać, aby tylko się połączyły. Masa powinna być grudkowata.
    4. Nałożyć masę do foremek, napełniając każdą do ⅔ wysokości. Piec 18–20 minut, aż mufinki wyrosną i się przyrumienią.
    5. Przełożyć na metalową kratkę, żeby lekko ostygły i podawać na ciepło albo wystudzone. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku przez 1–2 dni.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 mufinka zawiera

    ✓ A, E, wapń, selen

    Inne propozycje

    • Można przyrządzić mufinki tylko z białej lub tylko pełnoziarnistej mąki. * • Aby mufinki były bardziej aromatyczne, wraz z mąką dodać 1½ łyżeczki przyprawy do piernika, imbiru lub cynamonu. * • Owoce jagodowe mogą zastąpić inne świeże owoce: pokrojone jabłka, morele, brzoskwinie czy truskawki lub suszone owoce, na przykład: małe bezpestkowe winogrona, rodzynki, pokrojone morele, daktyle albo figi. * • Mufinki owsiane z gruszką i cynamonem. Wymieszać 200 g pełnoziarnistej mąki, 55 g płatków owsianych średniej wielkości, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1½ łyżeczki cynamonu oraz szczyptę soli. Dodać 2 obrane i pokrojone gruszki deserowe. Połączyć ze sobą w osobnym naczyniu 55 g roztopionego masła, 55 g drobnego cukru, 2 jajka oraz 150 ml soku z pomarańczy, wlać do miski z mąką i wymieszać. Nałożyć masę do 9 papierowych foremek i piec tak jak w przepisie głównym.

    Zalety

    • Połączenie mąki pełnoziarnistej z białą zwiększa zawartość błonnika w mufinkach oraz wzbogaca je o składniki odżywcze takie jak witaminy z grupy B. * • Świeże owoce jagodowe dostarczają mało tłuszczu. Zawierają błonnik i dużo witaminy C. Maliny są też źródłem witaminy E, a jagody i żurawiny zawierają substancję, która pomaga zapobiegać zakażeniom dróg moczowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis