Mufinki marcepanowo-pomarańczowe

    Mufinki marcepanowo-pomarańczowe

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te mufinki są bardzo smaczne, a ich dodatkową zaletą jest piękny i optymistyczny, żółciutki kolor ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 175 g masy marcepanowej
    • 2 jajka
    • 75 g masła
    • 200 g mąki
    • 200 ml maślanki
    • 75 g cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 2 łyżki likieru amaretto
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 duża pomarańcza
    • płatki migdałowe do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
    2. Pokroić masę marcepanową w kostkę i wyrobić wraz z jajami i masłem na gładką masę. Nadal ubijając dodawać stopniowo maślankę, cukier, sól, skórkę pomarańczową i amaretto, aż masa stanie się jednolita i puszysta.
    3. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Dodać masę marcepanowo-jajeczną i wymieszać, żeby ciasto było jednolicie wilgotne, lecz nie wyrobione na gładko.
    4. Obrać pomarańczę, podzielić na cząstki i każdą przepołowić.
    5. Do każdej foremki włożyć najpierw łyżeczkę ciasta, potem połówkę cząstki pomarańczy. Dopełnić foremkę ciastem do dwóch trzecich wysokości. Posypać z wierzchu płatkami migdałowymi.
    6. Piec mufinki przez około 20 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Studzić w formach na drucianej podstawce kuchennej.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Mufinki czekoladowo-jabłkowe

    Przygotować ciasto, ale zamiast skórki pomarańczowej i likieru dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kremu orzechowo-nugatowego i 1/2 łyżki kakao w proszku. Obrać 2 kwaskowate jabłka, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone jabłka dodać do ciasta i wymieszać. Upiec i ostudzić mufinki według przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis