Mufinki jagodowe

    Mufinki jagodowe

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 22 osoby

    To klasyczny przepis na mufinki z owocami. Można je przyrządzić nie tylko z jagodami, ale również ze świeżymi czerwonymi porzeczkami, malinami lub jeżynami.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 400 g jagód
    • 120 g masła
    • 3 jajka
    • 150 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • 350 g mąki pszennej
    • 1 torebka proszku do pieczenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
    2. Przebrać jagody, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Masło roztopić i nieco schłodzić.
    3. Wymieszać masło z jajkami, cukrem, solą, wanilią i kwaśną śmietaną. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Dodać wymieszane składniki. Zmieszać krótko razem bez wyrabiania, tylko tyle, żeby ciasto stało się jednolite. Dodać jagody i ostrożnie wymieszać.
    4. Nałożyć ciasto do foremek, napełniając je do dwóch trzecich wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe. Ostudzić mufinki w formie, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Kto chce piec mufinki bez papierowych foremek, niech starannie nasmaruje tłuszczem wgłębienia formy i posypie je wewnątrz mąką lub tartą bułką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis