Mufinki czekoladowe

    Mufinki czekoladowe

    4polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te babeczki o lekko korzennym smaku są najsmaczniejsze tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Można udekorować ulubioną polewą.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 120 g masła
    • 100 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 175 g śmietany kremówki
    • 3 łyżki brandy
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 200 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki wyłożyć papilotkami. Roztopić czekoladę i masło w rondelku ustawionym na większym naczyniu z gorącą wodą. Przestudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż powstanie kremowa masa. Dodać jajka, kremówkę, brandy oraz przyprawy i wymieszać.
    2. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Dodać krem i wymieszać, pamiętając, że ciasto nie powinno być zbyt gładkie.
    3. Napełnić ciastem foremki do dwóch trzecich wysokości. Piec mufinki przez 20–25 minut. Wyjąć formę i postawić na drucianej podstawce. Lekko ostudzić mufinki w formie, potem wyjąć z wgłębień i podawać.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Jeśli mufinki mają być naprawdę pulchne, ciasta nie należy zbyt mocno wyrabiać. Powinno się je tylko wymieszać drewnianą łyżką kuchenną, a nie mikserem, w dodatku niezbyt długo. Poszczególne składniki ciasta powinny być zaledwie wymieszane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis