Mrożony jogurt z malinami

    Mrożony jogurt z malinami

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mrożony jogurt z dodatkiem wody różanej i crème de cassis zawiera znacznie mniej cukru niż kupne lody. Można go podawać w pucharku na lody wraz ze świeżymi owocami i gałązkami mięty.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g malin
    • 4 łyżki dżemu malinowego bez pestek
    • 2 łyżki wody różanej
    • 2 łyżki crème de cassis (niekoniecznie)
    • 500 g jogurtu greckiego
    • 3 łyżki cukru pudru
    • Do dekoracji
    • maliny
    • listki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć maliny do rondla i dodać dżem malinowy. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut lub aż maliny utworzą papkę, mieszając od czasu do czasu.
    2. Przecisnąć maliny i ich sok przez nylonowe sitko do miski; wyrzucić pestki z sitka. Dodać wodę różaną i ewentualnie creème de cassis, zamieszać. Dodać jogurt i ubijać, aż powstanie jednolita masa. Spróbować i posłodzić do smaku cukrem pudrem.
    3. Wlać do maszyny do robienia lodów i zamrozić według instrukcji. Kiedy mieszanina jest jednolita, kremowa i zamrożona, przełożyć do nieodkształcającego się, odpornego na mróz pojemnika. Mrozić co najmniej przez godzinę. Można też wlać mieszaninę do dużego, odpornego na mróz pojemnika i mrozić około godziny, aż zamarznie wzdłuż krawędzi. Ubić, żeby masa znów była jednolita, i włożyć z powrotem do zamrażarki. Mrozić 30 minut i znów ubijać. Powtarzać mrożenie i ubijanie kilkarotnie. Na koniec mrozić godzinę.
    4. Jeśli przechowuje się ten jogurt w zamrażalniku dłużej niż godzinę, trzeba przenieść go do lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby lekko odtajał. Można podawać udekorowany miętą i malinami.

    Inne propozycje

    • Mrożony jogurt o smaku mango z wodą z kwiatu pomarańczy. Zastąpić maliny i dżem 2 puszkami mango, po 425 g. Odsączyć je i zmiksować. Użyć wody z kwiatu pomarańczy oraz cointreau zamiast wody różanej i cassis. Nie dosładzać mieszanki. Mango to świetne źródło beta-karotenu, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A.

    Zalety

    • Pomimo że jogurt grecki jest uważany za bardzo tłusty i smakuje jak śmietana, płaska łyżka tego przysmaku dostarcza tylko 17 kcal, podczas gdy ta sama objętość śmietany 48% aż 67 kcal. * • Maliny są świetnym źródłem witaminy C. Często nie wiemy jednak, jak długo owoce leżały na półce, a przecież zawartość witaminy C zmniejsza się regularnie od chwili zerwania owoców. Mrożone owoce są zwykle przerabiane zaraz po zerwaniu, dlatego są często bogatszym źródłem tej ważnej witaminy niż świeże.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C * ✓ kwas foliowy, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis