Mrożony jogurt jeżynowy

    Mrożony jogurt jeżynowy

    1polubienie
    3godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lody kupowane w sklepie rzadko zawierają jeżyny, dlatego warto dodać je do mrożonego deseru własnej roboty. Aromatyzowane skórką z pomarańczy lody są bardzo lekkie, przyrządza się je bowiem z dodatkiem jogurtu greckiego. Są też smaczne i mają ładny kolor.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 ml pełnotłustego mleka
    • skórka drobno otarta z 1 pomarańczy
    • 1 duże jajko
    • 2 duże żółtka
    • 55 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 250 g jogurtu greckiego
    • 125 g jeżyn, do przybrania
    • Przecier jeżynowy
    • 115 g jeżyn
    • 30 g drobnego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  +3godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. Wlać mleko do rondla o grubym dnie. Dodać skórkę z pomarańczy i podgrzewać, aż mleko będzie bardzo gorące. Utrzeć w misce całe jajko z żółtkami, cukrem, mąką kukurydzianą i esencją waniliową na jasny krem.
    2. Wlać mleko do kremu jajecznego, następnie przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    3. Kiedy krem jajeczny ostygnie, utrzeć go z jogurtem. Wlać całość do maszynki do lodów i ukręcić zgodnie z zaleceniami producenta. Lody powinny być gęste.
    4. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, można krem jajeczny wymieszany z jogurtem wlać do odpowiedniego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, a kiedy zacznie tężeć wokół brzegów, przełożyć do miski i starannie ubić trzepaczką lub ręcznym mikserem, żeby rozdrobnić kryształki lodu. Następnie wlać z powrotem do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1½ godziny.
    5. Włożyć jeżyny do rondla. Dodać cukier i łyżkę wody. Podgrzewać, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1–2 minuty, żeby lekko odparowały. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przetrzeć owoce przez nylonowe sito.
    6. Jeśli używamy maszynki do lodów, należy przełożyć lody do sztywnego pojemnika plastikowego i delikatnie połączyć z przecierem, żeby uzyskać marmurkowy efekt. Jeśli zamrażaliśmy lody w pojemniku, należy przełożyć je do miski, starannie ubić, żeby zrobiły się miękkie, dodać przecier i przelać z powrotem do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny lub na całą noc, aż zrobią się twarde (mrożony jogurt można przechowywać w zamrażalniku w zamkniętym pojemniku do 3 miesięcy).
    7. Około 45 minut przed podaniem wyjąć jogurt z zamrażalnika, żeby trochę się rozmroził. Nałożyć do szklanych pucharków i udekorować całymi jeżynami.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, wapń * ✓ B2, C, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas, cynk

    Zalety

    • Jeżyny zawierają mnóstwo witaminy C, są również jednym z najlepszych wśród owoców źródeł witaminy E. * • Ten pyszny mrożony jogurt zawiera znacznie mniej kalorii i cukru niż większość lodów, które możemy kupić w sklepach.

    Inne propozycje

    • W ten sam sposób można przyrządzić mrożony jogurt jagodowy, dodając zamiast jeżyn świeżych lub rozmrożonych czarnych jagód. * • Esencję waniliową można zastąpić łyżeczką cynamonu dodanego do kremu jajecznego w punkcie 1. głównego przepisu. * • Mrożony jogurt truskawkowy. Przyrządzić krem jajeczny bez esencji waniliowej. Ostudzić, dodać jogurt. Udusić 500 g truskawek z sokiem z ½ cytryny oraz 55 g drobnego cukru na bardzo małym ogniu. Ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito. Wymieszać starannie z kremem jajecznym i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis