Mozzarella in carrozza

    Mozzarella in carrozza

    11polubień
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten klasyczny, włoski sandwicz, którego nazwa znaczy dosłownie “mozzarella w karocy” to pyszne i szybkie do przyrządzenia danie wegetariańskie. Posiekane suszone pomidory i świeża bazylia podkreślają smak sera, który rozpuszczając się, tworzy smakowite nadzienie kromek chleba smażonych w jajku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 kromek białego chleba o zwartej konsystencji, grubości 1 cm
    • 170 g sera mozzarella, startego
    • 85 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i grubo posiekanych
    • 16 dużych listków świeżej bazylii
    • 150 ml chudego mleka
    • 2 duże jajka, roztrzepane
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • Sałatka pomidorowo-pomarańczowa
    • 2 pomarańcze
    • 6 podłużnych pomidorów, pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 30 g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przyrządzić sałatkę. Obrać pomarańcze i pokroić je w plasterki nad miską, żeby zebrać wyciekający sok. Ułożyć plasterki pomidorów i pomarańczy na półmisku tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Dodać do soku z pomarańczy ocet, czosnek oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać. Skropić sałatkę tak przyrządzonym sosem. Posypać oliwkami i odstawić.
    2. Ułożyć 4 kromki chleba na desce lub blacie. Nałożyć na nie po równo mozzarellę, a na nią posiekane pomidory. Ułożyć na wierzchu listki bazylii. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i mocno przycisnąć.
    3. Wlać mleko do płytkiej miski. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie roztrzepać. Wkładać po jednym sandwiczu do miski, polewając je mlekiem roztrzepanym z jajkiem, żeby jednolicie namoczyć chleb z obu stron.
    4. Lekko nasmarować patelnię grillową lub patelnię z grubym dnem ½ łyżeczki oliwy. Rozgrzać na średnim ogniu. Włożyć na patelnię 2 sandwicze i smażyć po 1–2 minuty z obu stron, przewracając ostrożnie na drugą stronę dwoma łopatkami, by się nie rozpadły, aż przyrumienią się i będą chrupkie.
    5. Zdjąć sandwicze z patelni i trzymać w cieple w czasie smażenia pozostałych 2 sandwiczów na ½ łyżeczki oliwy.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C, E, wapń * ✓✓ B1, kwas foliowy, niacyna, miedź, selen, cynk ✓ B2, B6, żelazo, potas

    Zalety

    • Ser mozzarella doskonale się topi i ma łagodny smak, więc przyrządzane z niego sandwicze z pewnością zasmakują dzieciom. W odróżnieniu od innych chudych serów jest doskonałym źródłem wapnia. * • Chleb jest często uważany za produkt tuczący, ale w rzeczywistości tuczące jest zwykle to, co na nim kładziemy. Biały chleb dostarcza organizmowi dość sporo błonnika, witamin z grupy B i wapnia. * • Pomidory dojrzewające na słońcu zawierają nawet cztery razy więcej witaminy C niż szklarniowe. Najlepszym sposobem wykorzystania tej witaminy jest jadanie ich na surowo.

    Inne propozycje

    • Zamiast suszonych pomidorów można użyć anchois. Wyjąć je ze słoiczka lub puszki (ok. 50 g), odsączyć, rozdrobnić i nałożyć na kromki przed ułożeniem sera mozzarella. * • Sandwicz croque-monsieur. Posmarować cztery grube kromki białego lub razowego chleba łyżeczką musztardy z całymi ziarnami gorczycy. Posypać każdą 25 g tartego sera gruyeère, nałożyć na wierzch po 20 g wędzonej szynki okrojonej z tłuszczu. Przykryć czterema kromkami chleba i przycisnąć. Posmarować każdy sandwicz z wierzchu ½ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin. Wstawić do rozgrzanego opiekacza na minutę, odwrócić na drugą stronę. Posmarować oliwą z drugiej strony i opiekać, aż się przyrumieni. Podawać na gorąco z sałatą. Wymieszać po 100 g grubo porwanych listków sałaty frisée i radicchio oraz ½ ogórka pokrojonego w plasterki. Polać sosem z łyżki oliwy z oliwek extra virgin, łyżeczki czerwonego octu winnego, łyżeczki płynnego miodu, łyżeczki musztardy dijon, wyciśniętego ząbka czosnku oraz soli i pieprzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    chillenbaby
    autor:
    0

    jezu jakie to musi być pyszne! ) - 27 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis