Morszczuk z cytryną, orzechami i czosnkiem

    Morszczuk z cytryną, orzechami i czosnkiem

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatną białą rybę podamy z szybko przyrządzaną ziołową panierką oraz z makaronem muszelki wymieszanym z odrobiną miękkiego sera i sałatą z pomidorkami koktajlowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pokrojonego w drobną kostkę
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cytryna
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1–2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 50 g orzechów włoskich, siekanych
    • 25 g natki pietruszki, posiekanej
    • 4 porcje filetów z morszczuka, bez skóry (ok. 120 g każdy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Włożyć kawałki chleba do miski. Zalać całkowicie mlekiem i oliwą. Otrzeć skórkę z cytryny i wrzucić do chleba. Dodać cebulkę dymkę, czosnek, orzechy i natkę pietruszki. Wymieszać, przyciskając kawałki chleba grzbietem łyżki, by równomiernie je nasączyć.
    2. Włożyć morszczuka do płytkiego naczynia żaroodpornego, w którym ryba będzie luźno rozłożona. Lekko doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na filety panierkę, przyciskając ją dość mocno. Piec przez 15 minut, aż panierka przyrumieni się mocno i zrobi chrupiąca. Wbić czubek noża w środek jednego filetu, by sprawdzić – mięso powinno się łatwo dzielić i być soczyste oraz białe.
    3. Pokroić cytrynę na cząstki. Nałożyć rybę na talerze i przybrać cząstkami cytryny.

    Możesz też użyć

    Zamiast morszczuka – innej białej ryby, takiej jak szczupak, łupacz lub czarniak. Można też tak przyrządzić łososia.

    …zrób to szybciej

    Utrzeć razem chleb, skórkę otartą z cytryny, cebulę dymkę, czosnek, orzechy włoskie i natkę pietruszki w mikserze, dodać mleko i oliwę. Ucierać jeszcze kilka sekund, by wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis