Morelowe mufinki z orzechami pekan

    Morelowe mufinki z orzechami pekan

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mufinki można jadać na śniadanie, na lunch, albo jako przekąskę o dowolnej porze dnia. Nasze babeczki pełne świeżych owoców i orzechów, lekko przyprawione cynamonem, zawierają mniej tłuszczu oraz cukrów niż kupne ciastka i nie ma w nich w ogóle konserwantów ani tłuszczów trans.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 mufinek

    • 250 g mąki pszennej
    • 85 g mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 115 g brązowego cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3 łyżki otrębów pszennych
    • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
    • 240 ml mleka
    • 2 jajka
    • 55 g masła, roztopionego
    • 225 g dojrzałych, ale twardych moreli, pokrojonych w kostkę
    • 55 g orzechów pekan, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Użyć ręcznika kuchennego i kawałka masła, żeby lekko natłuścić głęboką foremkę do mufinek. Każdy otwór powinien mieć 6 cm średnicy i 2,5 cm głębokości.
    2. Przesiać mąkę do miski. Dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Wymieszać i dodać otręby pszenne oraz skórkę cytryny i znów zamieszać. Wlać mleko, jajka i masło do dzbanka i wymieszać. Dodać do suchych produktów, wrzucić też morele oraz orzechy pekan. Mieszać, aż większość suchych składników będzie wilgotna, powinno jednak zostać trochę suchej mącznej mieszanki.
    3. Przełożyć do przygotowanych foremek, napełnić otwory do ⅔ wysokości. Piec 20–25 minut lub aż muffnki wyrosną i lekko się przyrumienią, a wykałaczka włożona w środek po wyjęciu będzie sucha. Zostawić na 2–3 minuty w foremkach, później wyjąć je na metalową kratkę, aby ostygły. Mufinki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe lub kilka godzin po upieczeniu.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Mufinki jagodowe. Użyć 225 g świeżych jagód zamiast moreli. Zastąpić skórkę cytryny łyżeczką startej skórki pomarańczy i nie dodawać orzechów pekan. * • Można też użyć posiekanych truskawek, brzoskwiń lub nektarynek. Nie powinny być zbyt dojrzałe lub gąbczaste, ponieważ ciasto przed pieczeniem będzie za bardzo wilgotne. * • Użyć 100 g rodzynek zamiast moreli i orzechów laskowych zamiast orzechów pekan. * • Użyć po 125 g zwykłej mąki i mąki pełnoziarnistej.

    Zalety

    • Eksperci od spraw żywienia radzą zwiększać zawartość błonnika w codziennym jadłospisie. Świeże morele dostarczają dużo błonnika – rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który jest nie tylko zdrowy dla układu trawiennego, ale pomaga też regulować stężenie tłuszczów i cukrów we krwi. * • Otręby to pozostałości ziaren zbóż usuwane podczas ich czyszczenia. Tworzą one masę, która pobudza ruchy perystaltyczne jelit, dzięki czemu oczyszcza i chroni układ trawienny.

    1 mufinka zawiera:

    ✓ A, B1, B12, kwas foliowy, PP, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis