Mlecze śledziowe w musztardzie na toście razowym
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Mlecze śledziowe w musztardzie na toście razowym

  • 5 1
  • 2
    polubienia
  • 30min.

Z miękkiego, delikatnego mlecza śledzia można przygotować potrawę, która będzie pyszna, pożywna i niedroga. Podaje się ją na grubych kromkach razowego pełnoziarnistego chleba jako smaczne danie lunchowe.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 225 g cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
  • 225 g cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 340 g miękkiego mlecza ze śledzia, pokrojonego na duże kawałki
  • 250 g dojrzałych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 8 grubych kromek chleba pełnoziarnistego (ok. 450 g)
  • sól i pieprz
  • rzeżucha lub rukola, do przybrania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Mocno rozgrzać grill. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej teflonowej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć często mieszając około 8 minut, aż zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
  2. Wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 5 minut często mieszając, aż stanie się miękka.
  3. Dołożyć mlecz ze śledzia i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Dodać pomidory oraz musztardę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze minutę, aż pomidory lekko zmiękną.
  4. Opiec kromki chleba z obu stron na grillu. Na ciepłe tosty nałożyć mlecz śledziowy z warzywami, udekorować rzeżuchą lub rukolą i od razu podawać.

1 porcja zawiera

✓✓✓ B12, E * ✓✓ B1, C, kwas foliowy, niacyna, miedź * ✓ A, B2, B6, wapń, potas

Inne propozycje

• Tosty z krewetkami z dodatkiem pomidorów i imbiru. Rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego na dużej teflonowej patelni, dodać 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, smażyć około 30 sekund. Wrzucić 400 g pokrojonych dojrzałych pomidorów, 8 pokrojonych w krążki cebulek dymek i dolać 2 łyżeczki sosu sojowego. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać 225 g pokrojonej w kostkę cukinii i smażyć jeszcze 5 minut, aby powstał sos o papkowatej konsystencji. Wrzucić 225 g obranych, surowych krewetek tygrysich i smażyć 2–3 minuty, aż zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy. Dodać 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry. Rozłożyć porwane liście sałaty rzymskiej na 8 kromkach opieczonego pieczywa sezamowego i nałożyć krewetki w sosie. Podawać od razu.

Zalety

• Mlecz rybi jest bogaty w wiele witamin – A, E, witaminy z grupy B (B1, biotyna). Znajdują się w nim również pewne ilości witamin C i D oraz niewiele kwasów nasyconych, dlatego warto go jadać. Śledzie są pełne mleczu zaraz przed okresem tarła, czyli późnym latem i wczesną jesienią, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie naszej potrawy. * • Pieczywo razowe piecze się z mąki pełnoziarnistej. Jego wartość odżywcza jest prawie równa wartości odżywczej ziarna, z którego powstaje, ponieważ kruszenie, mielenie i przesiewanie nie niszczy składników odżywczych.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

0

- 20 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie