Mlecze śledziowe w musztardzie na toście razowym

    Mlecze śledziowe w musztardzie na toście razowym

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z miękkiego, delikatnego mlecza śledzia można przygotować potrawę, która będzie pyszna, pożywna i niedroga. Podaje się ją na grubych kromkach razowego pełnoziarnistego chleba jako smaczne danie lunchowe.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 225 g cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
    • 225 g cukinii, pokrojonej w kostkę
    • 340 g miękkiego mlecza ze śledzia, pokrojonego na duże kawałki
    • 250 g dojrzałych pomidorów, drobno pokrojonych
    • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
    • 8 grubych kromek chleba pełnoziarnistego (ok. 450 g)
    • sól i pieprz
    • rzeżucha lub rukola, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mocno rozgrzać grill. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej teflonowej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć często mieszając około 8 minut, aż zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
    2. Wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 5 minut często mieszając, aż stanie się miękka.
    3. Dołożyć mlecz ze śledzia i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Dodać pomidory oraz musztardę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze minutę, aż pomidory lekko zmiękną.
    4. Opiec kromki chleba z obu stron na grillu. Na ciepłe tosty nałożyć mlecz śledziowy z warzywami, udekorować rzeżuchą lub rukolą i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, E * ✓✓ B1, C, kwas foliowy, niacyna, miedź * ✓ A, B2, B6, wapń, potas

    Inne propozycje

    • Tosty z krewetkami z dodatkiem pomidorów i imbiru. Rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego na dużej teflonowej patelni, dodać 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, smażyć około 30 sekund. Wrzucić 400 g pokrojonych dojrzałych pomidorów, 8 pokrojonych w krążki cebulek dymek i dolać 2 łyżeczki sosu sojowego. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać 225 g pokrojonej w kostkę cukinii i smażyć jeszcze 5 minut, aby powstał sos o papkowatej konsystencji. Wrzucić 225 g obranych, surowych krewetek tygrysich i smażyć 2–3 minuty, aż zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy. Dodać 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry. Rozłożyć porwane liście sałaty rzymskiej na 8 kromkach opieczonego pieczywa sezamowego i nałożyć krewetki w sosie. Podawać od razu.

    Zalety

    • Mlecz rybi jest bogaty w wiele witamin – A, E, witaminy z grupy B (B1, biotyna). Znajdują się w nim również pewne ilości witamin C i D oraz niewiele kwasów nasyconych, dlatego warto go jadać. Śledzie są pełne mleczu zaraz przed okresem tarła, czyli późnym latem i wczesną jesienią, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie naszej potrawy. * • Pieczywo razowe piecze się z mąki pełnoziarnistej. Jego wartość odżywcza jest prawie równa wartości odżywczej ziarna, z którego powstaje, ponieważ kruszenie, mielenie i przesiewanie nie niszczy składników odżywczych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PawełGawłowicz
    0

    - 20 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis