Minipizza z owocami morza

    Minipizza z owocami morza

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chlebki ciabatta to doskonały spód do pizzy domowej roboty. Można na nich ułożyć mieszankę owoców morza, które dzięki dodaniu czerwonego pesto i mozzarelli, zyskują prawdziwie włoski aromat. To danie możemy podawać z sałatką z kruchej zielonej sałaty i innych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 chlebki ciabatta
    • 4 łyżki czerwonego pesto
    • 4 średnie pomidory, każdy pokrojony na 6 plasterków
    • 200 g kukurydzy z puszki, starannie odsączonej z zalewy
    • 125 g mozzarelli, grubo startej
    • 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego i rozdrobnionego
    • 100 g gotowanych, obranych krewetek
    • 100 g kalmarów w krążkach
    • 8 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Przekroić chlebki ciabatta na połówki. Posmarować pesto. Na każdej połówce ułożyć po 3 plasterki pomidorów, posypać kukurydzą i startą mozzarellą.
    3. Rozłożyć na każdej połówce ciabatty tuńczyka, krewetki i kalmary. Doprawić solą i pieprzem do smaku i skropić łyżeczką oliwy z oliwek.
    4. Ułożyć pizze na blaszce i piec przez 10–12 minut, aż ser się roztopi. Posypać posiekana natką pietruszki i podawać.

    Inne propozycje

    • Jako blatu do pizzy można użyć częściowo upieczonej przekrojonej bagietki. * • Inna szybka do przyrządzenia pizza to chlebek pitta obłożony sardynkami i makrelą z puszki. 4 duże chlebki pitta opiec lekko na grillu z obu stron, a następnie każdy posmarować z jednej strony 1 łyżeczką przecieru pomidorowego. Porwać 8 dużych listków bazylii na kawałeczki i posypać nimi posmarowane chlebki. Pokroić 2 pomidory na wąskie cząstki i posypać je 125 g sera mozzarella, startego na bardzo grubej tarce. Osączyć sardynki z oliwy (około 120 g), zachowując oliwę, i makrelę w zalewie (również z puszki) o wadze około 120 g. Rozdrobnić nieco sardynki i makrelę, a następnie ułożyć na pizzach wraz z 100 g gotowanych, obranych krewetek. Doprawić solą i pieprzem do smaku i skropić każdą 1 łyżeczką zachowanej oliwy z sardynek. Opiekać przez 4–5 minut. Przybrać listkami bazylii i podawać. * • Szybką pizzę można też przygotować z innymi rybami i owocami morza z puszki. Można do tego użyć anchois, piklinga, sardynek w sosie pomidorowym, krabów, sercówek lub małży.

    Zalety

    • Krewetki zawierają jod niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy i jej prawidłowego funkcjonowania. * • Tuńczyka w puszce warto mieć w spiżarni – można go wykorzystać do wielu potraw. Tuńczyk w wodzie lub sosie własnym dostarcza dwa razy mniej kalorii niż tuńczyk w oleju. * • Kukurydza zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak m.in. błonnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, niacyna, wapń, selen * ✓✓ A, B1, B6, E, miedź, żelazo, cynk * ✓ B2, C, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis