Mięso i nereczki w cieście

    Mięso i nereczki w cieście

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g chudego rumsztyku bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na kawałki
    • 2 jagnięce nerki, pokrojone w kostkę
    • 250 g szalotek, pokrojonych na połówki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka sosu worcestershire
    • 150 ml wywaru wołowego
    • 150 ml ciemnego piwa
    • 225 g pieczarek, pokrojonych na połówki
    • 3 marchewki, pokrojone
    • 250 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę
    • 8 dużych arkuszy ciasta filo, po około 36 × 18 cm
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni. Wrzucić mięso i smażyć 2–3 minuty, przewracając, by kawałki przyrumieniły się równomiernie. Wyjąć łyżką cedzakową z patelni i przełożyć na talerz. Wrzucić na patelnię nerki i obrumienić, smażąc 1–2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
    2. Smażyć szalotki minutę, wrzucić na patelnię mięso i nerki. Dodać czosnek, tymianek, liść laurowy, sos worcestershire, wywar i piwo. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić godzinę na wolnym ogniu. Dodać pieczarki, marchewkę i ziemniaki. Wymieszać, przykryć ponownie i dusić jeszcze 30 minut na wolnym ogniu.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przełożyć nadzienie mięsno-warzywne łyżką cedzakową do czterech okrągłych form o pojemności 360 ml każda. Usunąć liść laurowy. Sos, który zostanie na patelni, gotować 5 minut, żeby odparował. Jego objętość powinna się zmniejszyć do około 450 ml. Doprawić go solą i pieprzem do smaku, polać nadzienie i odstawić, by nieco przestygło.
    4. Posmarować arkusz ciasta filo odrobiną z pozostałych 2 łyżek oliwy. Ułożyć na nim drugi arkusz ciasta i również posmarować odrobiną oliwy. Ścisnąć obie warstwy ciasta i ułożyć na mięsnym nadzieniu, a następnie okroić nożyczkami wokół brzegów. Podobnie przygotować pozostałe trzy formy. Piec 20 minut, aż ciasto przyrumieni się, a nadzienie podgrzeje.

    Inne propozycje

    • W punkcie 2 przepisu dodać pasek skórki okrojonej z pomarańczy wraz z czosnkiem i ziołami. Wyjąć skórkę na początku punktu 3 oraz dodać wraz z pieczarkami 150 g pokrojonej w kostkę brukwi, 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki i 125 g ziemniaków. * • Nerki można zastąpić puszką osączonych wędzonych ostryg (ok. 85 g), dodając je do farszu tuż przed przykryciem ciastem filo.

    Zalety

    • Danie to tradycyjnie przyrządza się z ciastem francuskim lub ciastem wyrabianym z dodatkiem łoju, jednak oba zawierają mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych. Ciasto filo jest mało tłuste, a jego lekka konsystencja doskonale komponuje się z nadzieniem o wyrazistym smaku. Ponieważ smarujemy je oliwą z oliwek, a nie masłem, danie zawiera jeszcze mniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacyna, selen, cynk * ✓✓ C, kwas foliowy, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis