Chińskie pierożki wieprzowe

    Chińskie pierożki wieprzowe

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 255 osób

    Te smaczne pierożki stanowią doskonałą przystawkę, ale można je też podawać jako danie główne. W przypadku dania głównego należy serwować około 15 pierożków na osobę. Podawać z sosem hoisin, ostrą musztardą w chińskim stylu i prażonymi ziarnami sezamowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 kwadratów (ok. 8x8 cm) kupnego ciasta na chińskie pierożki (wontony)
    • 800 g mielonej wieprzowiny
    • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
    • 4 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki oleju sezamowego
    • 1 jajko
    • 380 g drobno poszatkowanej kapusty chińskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej misce połączyć mięso z imbirem, czosnkiem, szczypiorkiem, sosem sojowym, olejem sezamowym, jajkiem i kapustą, i dobrze wymieszać.
    2. Na każdym kwadracie ciasta umieścić 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Brzegi zwilżyć wodą i złożyć w trójkąt, a następnie lekko je zwinąć, aby uszczelnić pierożek. Układać pierożki na lekko posypanej mąką stolnicy.
    3. Gotować pierożki na parze pod przykryciem na bambusowym lub metalowym sicie około 15 do 20 minut. Podawać zaraz po ugotowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis