Mieszki z nadzieniem owocowym

    Mieszki z nadzieniem owocowym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tych kruchych mieszkach z ciasta filo kryją się namoczone w winiaku śliwki, figi, daktyle i morele. Jeśli zamierzamy podać je dzieciom, alkohol możemy zastąpić sokiem lub herbatą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 45 g masła
    • 6 listków (180 g) ciasta filo
    • Nadzienie
    • 150 g mieszanych suszonych owoców
    • 4 łyżki brandy
    • 1 jabłko
    • 30 g imbiru w syropie
    • 30 g siekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 łyżka cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Suszone owoce posiekać i w misce wymieszać z brandy. Moczyć przez godzinę pod przykryciem. Nagrzać piekarnik do 200°C. Pokryć dno blachy papierem do pieczenia.
    2. Obrać jabłko i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekać kawałki imbiru. Dodać do owoców jabłko, imbir, siekane orzechy, otartą skórkę cytryny i wymieszać. Zostawić na kilka minut, by dodatki nasiąkły alkoholem.
    3. Roztopić masło. Ułożyć warstwy ciasta filo jedna na drugiej na blacie kuchennym. Przekroić na 6 kwadratów, żeby powstało 36 kwadratów z ciasta. Każdy z nich posmarować cienko masłem i układać po trzy jeden na drugim.
    4. Pośrodku każdego z 12 kwadratowych ciastek położyć 1 łyżkę nadzienia. Rogi każdego ciastka zagiąć do środka, zebrać w palcach tuż nad nadzieniem i lekko przekręcić.
    5. Ułożyć mieszki na blasze i cienko posmarować masłem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 12–15 minut, aż staną się złotobrązowe. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis