Mieszki ryżowo-warzywne

    Mieszki ryżowo-warzywne

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Filo to grecki specjał, popularny w całym regionie bałkańskim. Ciasto po upieczeniu jest bardzo chrupkie i w zasadzie nie ma smaku. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju roladek i zawijasów. Smak nadaje mu dopiero to, co w nie zawiniemy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 5 płatów (około 150 g) mrożonego ciasta filo
    • 30 g masła
    • 1 łyżeczka maku do posypania
    • Nadzienie
    • 60 g ryżu basmati
    • 40 g ryżu dzikiego
    • 300 ml bulionu drobiowego
    • 100 g grzybów shiitake lub pieczarek
    • 2 małe, cienkie cukinie
    • 150 g szynki wędzonej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 gałązka świeżego estragonu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Zagotować oba gatunki ryżu w bulionie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
    2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Umyć i przekroić cukinie wzdłuż na ćwiartki i pokroić w plasterki.
    3. Pokroić szynkę w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Wrzucić cebulę, grzyby i cukinie, przykryć i dusić przez 6–8 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ułożyć 4 płaty ciasta filo jeden na drugim na blacie kuchennym. Piąty płat zostawić pod przykryciem, żeby nie wysechł. Przeciąć wzdłuż złożone razem płaty, a następnie każdą z połówek przekroić na 3 kwadraty – żeby powstały 24 kwadraty ciasta.
    5. Roztopić masło. Ułożyć na blasze 4 kwadraty w odstępach 4 cm i posmarować cienko masłem. Nałożyć na każdy kwadrat nowy kwadrat – pod kątem, tak żeby rogi się nie pokrywały. Nałożone kwadraty znów posmarować masłem. Nadal układać i smarować, aż na każdym początkowym kwadracie będzie leżało 5 następnych. Powinny wyglądać jak plik serwetek stołowych przed włożeniem do stojaczka.
    6. Wymieszać pokrojoną w kostkę szynkę z ryżem, ostudzoną cebulą, grzybami i cukiniami. Umyć estragon, oderwać listki, posiekać, dodać i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na środku każdego pliku kwadratów położyć jedną czwartą nadzienia. Zebrać rogi kwadratów nad nadzieniem i ostrożnie przekręcić, żeby pozostał niewielki otwór.
    7. Posmarować piąty płat ciasta filo resztą masła. Przekroić go wzdłuż na pół, potem pokroić w poprzek połówek w wąskie paski. Poukładać te paski na otworach mieszków. Posypać makiem i piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż zrobią się złotobrązowe.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Dobra rada

    Można również napełnić mieszki gulaszem, ragôut, a nawet kluskami, które zostały z poprzedniego dnia.

    Mieszki ryżowo-oliwkowe

    Ugotować 100 g ryżu na risotto w 300 ml rosołu z kury. Obrać ze skórki 100 g kiełbasy paprykowej i pokroić w małą kostkę. Pokroić w drobną kostkę 1 czerwoną cebulę i 1 małą czerwoną paprykę. Zeszklić cebulę na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. Dodać paprykę i kiełbasę, dusić pod przykryciem 8 minut. Pokroić 10 zielonych oliwek w cienkie plasterki i dodać na patelnię. Zdjąć z ognia. Przyprawić nadzienie oregano zamiast estragonem. Przygotować i upiec mieszki tak jak w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis