Melon z fetą i pomarańczą

    Melon z fetą i pomarańczą

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Klasyczna śródziemnomorska przystawka, składająca się z melona i szynki parmeńskiej, została tu przekształcona w kuszącą i szybko przyrządzaną sałatkę z dodatkiem fety, pomidorków koktajlowych, ogórka i pomarańczy. Podajemy ją z kawałkami gorącego chleba ciabatta, którym zbierzemy sos z talerza.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 pomarańcze
    • 1/2 melona miodowego, obranego ze skóry, pokrojonego w kliny
    • 100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
    • 85 g czarnych oliwek bez pestek
    • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 6 plastrów szynki parmeńskiej (ok. 80 g), pozbawionych tłuszczu i pokrojonych w paski
    • 100 g pokruszonego sera feta
    • Sos pomarańczowo-bazyliowy
    • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 4 łyżki soku pomarańczowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 6 świeżych listków bazylii
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Najpierw przyrządzamy sos. W dużej salaterce zmieszać skórkę i sok pomarańczy z oliwą z oliwek, olejem sezamowym i bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    2. Ostrym nożem zdjąć z pomarańczy skórkę oraz białą błonę. Trzymając owoce nad salaterką (żeby nie stracić ściekającego soku), rozdzielić je na cząstki. Włożyć cząstki do salaterki.
    3. Dodać melona, pomidorki koktajlowe, oliwki, ogórka, dymkę i szynkę. Wstrząsnąć zawartość salaterki, żeby składniki sałatki dobrze się wymieszały i pokryły sosem. Posypać z wierzchu serem feta i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Zalety

    • Ser feta jest doskonałym źródłem wapnia, ale zawiera dużo tłuszczu i soli. Na szczęście ma tak zdecydowany smak, że zjadamy go niewiele. Wapń zawarty w nabiale jest znacznie łatwiej przyswajany przez organizm niż pochodzący z innych źródeł. * • Większość z nas pije zbyt mało wody i innych płynów. Jedzenie arbuzów, melonów czy ogórków pozwala zwiększyć ilość przyjmowanych płynów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ B6, B12, wapń * ✓ A, B1, E, kwas foliowy, potas

    Inne propozycje

    • Żeby przyrządzić sałatkę z melona, świeżego ananasa i serka wiejskiego, mieszamy melona, pomidora i ogórka z 1/2 obranego ze skóry i pokrojonego ananasa. Dodajemy 3 szalotki pokrojone w cienkie plasterki. Przyrządzamy sos, mieszając 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki z 2 łyżkami soku z limonki i 2 łyżkami oleju słonecznikowego oraz 1 łyżeczką płynnego miodu. Doprawiamy sos do smaku i mieszamy z sałatką, a następnie nakładamy na 4 talerze. Na każdej porcji kładziemy 75 g serka wiejskiego i posypujemy z wierzchu 50 g uprażonych i posiekanych orzechów laskowych. Dekorujemy łodyżkami rukwi wodnej. * • Zamiast melona możemy użyć kawałka arbuza.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis