Meksykańskie placki tortilla

    Meksykańskie placki tortilla

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tortille to cienkie kukurydziane placki z Meksyku. Podaje się je jako dodatek do potraw z dużą ilością sosu lub zawija w nie mięso, warzywa albo samą fasolę. Służą jako chleb, talerz i łyżka jednocześnie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 250 g mąki
    • 60 g smalcu
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Smalec pokroić w kawałki, dodać do miski i koniuszkami palców równomiernie rozetrzeć go z mąką. Dodać sól oraz 130 ml ciepłej wody i całość zagnieść na gładkie ciasto.
    2. Blat kuchenny lekko posypać mąką. Wyłożyć ciasto i zagniatać przez 2–3 minuty. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce.
    3. Z kuli ciasta utoczyć wałek i podzielić na 10 równych części. Z każdej ugnieść kulkę, położyć na posypanym mąką blacie i rozwałkować na cieniutki placek o średnicy 15 cm.
    4. Układać placki jeden na drugim, przekładając arkuszami papieru do pieczenia.
    5. Rozgrzać bardzo mocno żeliwną patelnię. Smażyć tortille po 20–30 sekund z każdej strony, aż na wierzchu będą pojawiać się bąble, a powierzchnia lekko zbrązowieje.
    6. Gotowe tortille składać jedną na drugiej na talerzu, przykrywając ściereczką, by nie wystygły. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis