Meksykańskie ciasto bananowe

    Meksykańskie ciasto bananowe

    9polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 17 osób

    To ciasto przyrządzamy z dobrze nam znanych bananów oraz mniej popularnych patatów, czyli słodkich ziemniaków uprawianych w tropikach. Wydają się one wciąż bardzo egzotyczne, ale można je bez kłopotu kupić.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 20 cm)

    • 500 g patatów
    • 500 g bananów
    • 500 ml mleka
    • 1 laska wanilii
    • 3 jajka
    • 100 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 150 g miękkiego masła
    • 3 łyżki rumu
    • 450 g konfitury malinowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Obrać i umyć pataty. Obrać banany i pokroić w kawałki.
    2. Włożyć pataty i banany do dużego garnka i zalać mlekiem tak, żeby były zakryte. Gdyby mleka było za mało, można dolać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut.
    3. Odsączyć dokładnie pataty i banany na cedzaku. Zrobić z nich puree w mikserze lub używając tłuczka do ziemniaków. Odstawić na bok. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    4. Przeciąć laskę wanilii i nożem wyskrobać nasionka. Ubić mikserem jajka, cukier oraz cukier waniliowy na puszystą masę.
    5. Dodać do masy 130 g masła, rum, nasionka wanilii i pure`e patatowo-bananowe. Wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
    6. Resztą masła nasmarować formę, włożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do większej formy lub ogniotrwałego naczynia. Nalać letniej wody do wysokości nieco ponad 1/2 wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut.
    7. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić w formie. Wyjąć z formy na paterę. Podgrzać konfiturę w garnku na małym ogniu, rozsmarować na cieście i od razu podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Tortownica używana do pieczenia tego ciasta powinna być całkiem szczelna. Jeśli nie mamy takiej tortownicy, użyjmy odpowiedniej wielkości formy do sufletów. W innym wypadku surowe ciasto może wypływać przez szpary.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ŁukaszEs
    autor:
    3

    Kąpiel wodna? nie róbcie tego bo wyjdzie Wam mokra kupa. Normalnie piec to w 220stopniach. - 20 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis