Meksykańska fasola z owocami

    Meksykańska fasola z owocami

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym klasycznym daniu kuchni meksykańskiej nazywanym frijoles con frutas fasola komponuje się wyjątkowo dobrze z owocami. Myśl o połączeniu fasoli i owoców może się wydawać dziwna, ale pamiętajmy, że z botanicznego punktu widzenia pomidory to też owoce.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ½ dużego ananasa
    • 2 jabłka o zielonej skórce
    • sok z ½ cytryny
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 dojrzałe pomidory, najlepiej miękkie, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżeczka ostrego chili lub sosu tabasco
    • 800 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej
    • sól
    • świeża kolendra, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować owoce. Obrać ananasa i wyciąć rdzeń. Wyciąć kilka ładnych długich kawałków do ozdoby, a resztę posiekać na kawałki wielkości kęsa. Wyciąć gniazda z jabłek, pociąć połówkę jednego jabłka na cienkie kliny do ozdoby, a resztę w kostkę. Włożyć ozdobnie pokrojone owoce do miski, pokropić sokiem z cytryny i wymieszać. Przykryć folią kuchenną miskę i odstawić.
    2. Nagrzać olej w rondlu i smażyć cebulę z czosnkiem na średnim ogniu, aż będą lekko brązowe i miękkie. Dodać kostki jabłek i dusić, często mieszając, aż miejscami się przyrumienią. Dodać kawałki ananasa i gotować kilka minut, mieszając. Dodać pomidory oraz chili lub tabasco i gotować 10–15 minut, aż mieszanka będzie miała konsystencję sosu.
    3. Dodać fasolę do owoców w garnku i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze 5–10 minut, żeby wymieszać potrawę i by aromaty się przeniknęły.
    4. Przyprawić do smaku solą. Ozdobić fasolkę i owoce odłożonymi paskami ananasa, klinami jabłka i liśćmi świeżej kolendry. Podawać gorące. Jeśli chcemy, żeby cały posiłek miał zdecydowanie meksykański charakter, podajmy danie z pszenną tortillą i sałatką z surowych warzyw.

    Inna propozycja

    • Podobne meksykańskie danie to lentejas costenas con frutas, czyli soczewica z owocami. Zamiast fasoli borlotti należy gotować 150 g brązowej soczewicy w 700 ml wody z 2 liśćmi laurowymi około 30 minut lub aż zmiękną i odsączyć. Dodać soczewicę do owoców w punkcie 3. Potrawę można doprawić pieprzem kajeńskim lub sosem tabasco zamiast chili; należy je dodać razem z solą.

    Zalety

    • Pomidory zawierają dużo beta-karotenu i witaminy C. Inny zawarty w nich przeciwutleniacz, likopen, jest wyjątkowo silnym środkiem przeciwnowotworowym. Działa on skuteczniej po ugotowaniu niż na surowo. * • Fasole różnego typu zawierają rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny błonnik. Nierozpuszczalny błonnik zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego, a rozpuszczalny pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza więc ryzyko chorób serca i zawału.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ B1, B6, PP, kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis