Medaliony wieprzowe z papryką

    Medaliony wieprzowe z papryką

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Na proszony obiad polecamy krótko smażone danie łączące w sobie słodkie i kwaśne nuty smakowe pomarańczy, octu balsamicznego i oliwek. Podajmy je z brokułami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
    • 600 ml wrzątku
    • 2 pomarańcze
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g wieprzowej polędwiczki, pokrojonej w poprzek na medaliony o grubości 1 cm
    • 1 duża, słodka cebula, przekrojona wzdłuż na pół i cienko pokrojona w półkrążki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
    • 1 duża marchewka, starta
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 90 ml soku pomarańczowego
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 30 g drylowanych czarnych oliwek, posiekanych
    • 30 g listków świeżej bazylii
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wsypać ryż do rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować około 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
    2. Obrać pomarańcze i pokroić je w poprzek na plastry grubości około 1 cm. Ułożyć po 3–4 plastry jeden na drugim i pokroić na ćwiartki (najlepiej użyć deski do krojenia z zagłębieniem, by zachować sok). Odstawić wraz z sokiem.
    3. Rozgrzać na dość dużym ogniu oliwę na dużej, teflonowej patelni. Smażyć mięso porcjami po 2–3 minuty z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową z patelni i odstawić.
    4. Zmniejszyć ogień na średni. Wrzucić cebulę, paski papryki, marchewkę i czosnek. Przykryć i dusić 5–6 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać 2 łyżki wody, odmierzoną ilość soku pomarańczowego oraz ocet balsamiczny. Starannie wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 3–4 minuty, aż warzywa zrobią się miękkie.
    5. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Dodać oliwki, ćwiartki pomarańczy wraz z sokiem i listki bazylii. Dusić jeszcze minutę, często mieszając, by rozgrzać mięso. Skosztować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. Rozdzielić ryż między 4 podgrzane talerze i ułożyć na nim mięso z warzywami. Skropić sosem z patelni i podawać natychmiast.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Jagnięcina z papryką i soczewicą puy: zamiast wieprzowiny użyć chudej jagnięciny bez kości – karkówki lub udźca – rozbitej na cieniutkie sznycelki. Zastąpić ryż 250 g soczewicy puy ugotowanej według przepisu na opakowaniu. Nie dodawać bazylii i doprawić mięso dodając ½ łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu.

    Zalety

    • Dziki ryż pochodzi z Ameryki Północnej. Nie jest to prawdziwy ryż, tylko ziarna dziko rosnącej trawy wodnej. W odróżnieniu od ryżu basmati, z którym jest tu wymieszany, nie zawiera glutenu, jest za to dość bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie niacynę, a także błonnik.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, niacyna * ✓✓ B2, kwas foliowy * ✓ żelazo, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Fiola
    autor:
    0

    Smaczne i szybkie danie, ale trochę za mało wyraziste w smaku - dodałam szczyptę chili i więcej czosnku. - 19 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis