Marynowane oliwki z rozmarynem

    Marynowane oliwki z rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oliwki zyskują intensywniejszy smak dzięki marynowaniu ich w oliwie z dodatkiem świeżych ziół i soków z cytrusów. Podane z kolorowymi kawałkami czerwonej i żółtej papryki oraz małymi pomidorkami koktajlowymi wyglądają i smakują wyśmienicie. Doskonale komponują się z paluszkami z chleba pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g oliwek, najlepiej czarnych i zielonych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 pomarańcza o cienkiej skórce, wyszorowana, ale nieobrana, pokrojona na małe kawałki
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • 1 świeża zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie paseczki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona na małe kawałki
    • 1 żółta papryka, pokrojona na małe kawałki
    • 125 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki albo ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Włożyć oliwki do dużej miski, dodać do nich oliwę z oliwek, sok z cytryny, kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu oraz chili. Wymieszać i przykryć (albo przełożyć do słoika i zakręcić), a następnie schować do lodówki.
    2. Przez kolejne 2 dni, mniej więcej co 12 godzin, wyjmować oliwki z lodówki, mieszać je, a następnie przykryć i chować z powrotem.
    3. Gdy oliwki będą gotowe do jedzenia, przełożyć je do salaterki, dodać paprykę oraz pomidory i dobrze wymieszać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, E

    Inne propozycje

    • Marynowane oliwki można dodać do sałatek, takich jak młode liście szpinaku z cieciorką albo sałatka z tuńczykiem i ogórkiem. * • Marynowane oliwki z czosnkiem i fetą. Do oliwy z oliwek, rozmarynu i chili dodać soku z cytryny, zamiast z pomarańczy, 2 grubo posiekane ząbki czosnku, 30 g posiekanych suszonych pomidorów i małą garść porwanych listków świeżej bazylii. Przed podaniem oliwki wymieszać ze 100 g sera feta pokrojonego w kostkę, papryką, 125 g pomidorków śliwkowych przekrojonych na pół i kilkoma listkami świeżej bazylii.

    Zalety

    • Oliwki są cenione głównie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, który w większości stanowią tłuszcze jednonienasycone. Zielone oliwki dostarczają więcej witaminy A niż czarne. * • Oliwa extra virgin to najlepszy rodzaj oliwy z oliwek. Ma niski poziom kwasowości i doskonały smak i aromat. Ponieważ wytwarza się ją w niskiej temperaturze, a proces rafinowania jest krótki, zachowuje większość podstawowych kwasów tłuszczowych i fitosubstancji. * • Nazwa “rozmaryn” pochodzi z łaciny i oznacza “morską rosę”. Ta roślina o ostrym aromacie często porastała morskie wybrzeża. W starożytnym Rzymie podawano ją na dolegliwości układu trawiennego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis