Marokański tadżin warzywny

    Marokański tadżin warzywny

    24polubienia
    55min.


    Zrobione przez 15 osób

    Nawet najzagorzalszym miłośnikom mięsa zasmakuje ten aromatyczny gulasz warzywny. Lekko cierpki smak suszonych wiśni łączy się ze słodkimi rodzynkami i ostrym sosem, w którym pływają kawałki warzyw, cieciorka oraz imbir. Pomimo długiej listy składników, gulasz jest łatwy do przyrządzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża czerwona cebula, grubo posiekana
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
    • 550 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 6 strączków kardamonu, otwartych, a nasiona lekko zmiażdżone
    • 3 liście laurowe
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 225 g dużych marchewek, w plasterkach
    • 300 ml wrzącego bulionu warzywnego
    • 55 g rodzynek
    • 30 g suszonych wiśni
    • 125 g okry, przekrojonej wzdłuż na 3 części
    • 1 duża czerwona papryka, grubo posiekana
    • 425 g cieciorki z puszki, odsączonej
    • 30 g podprażonych płatków migdałów
    • 3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
    • Ostry kuskus
    • 340 g kuskusu
    • 450 ml wrzącego bulionu warzywnego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka sosu chili, np. harissa
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Podgrzać olej na bardzo dużej patelni i smażyć cebulę na dużym ogniu metodą stir-fry przez 2–3 minuty lub aż zmięknie i się przyrumieni. Wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć parę sekund. Dodać dynię i smażyć minutę.
    2. Zmniejszyć ogień. Dodać wszystkie przyprawy, liście laurowe, pomidory i marchewki. Wlać wrzący bulion. Wrzucić rodzynki i wiśnie. Przykryć patelnię i dusić 10 minut.
    3. Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę do dużej miski i wlać wrzący bulion. Dodać oliwę, sos chili i przyprawy. Zostawić, aż kuskus wchłonie cały płyn. Rozdrobnić kuskus widelcem. Wrzucić do durszlaka wyłożonego pergaminem.
    4. Dodać okrę i czerwoną paprykę do gulaszu. Przykryć patelnię i gotować 5 minut. Dodać cieciorkę, zamieszać. Zawiesić durszlak z kuskusem nad patelnią i gotować przez kolejne 5–10 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale zachować kształt, a kuskus ma być gorący.
    5. Wrzucić kuskus na półmisek, polać gulaszem warzywnym i posypać migdałami oraz posiekaną natką pietruszki.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Inne propozycje

    • Tadżin morelowo-kolendrowy. Zastąpić wiśnie i rodzynki suszonymi morelami. Użyć fasolki szparagowej przekrojonej na pół zamiast okry, a natki pietruszki zamiast świeżej kolendry. Dodać 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry pod koniec gotowania i posypać odrobiną przed podaniem. * • Marchewki można zastąpić całymi młodymi ziemniakami. * • Czerwona fasola może zastąpić cieciorkę. Można ją dodać do tadżinu lub do kuskusu.

    Zalety

    • Fasola i cieciorka to doskonałe źródło białka, szczególnie jeśli podajemy je z ziarnami zbóż – pszenicą (kuskus) i ryżem. Jeśli chcemy sobie ułatwić gotowanie, a zależy nam na tym, żeby warzywa strączkowe wzbogaciły jadłospis, możemy użyć warzyw z puszek.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, miedź * ✓✓ B6, PP, wapń, żelazo * ✓ B2, E, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Pyszne, aromatyczne danie. A równocześnie jest to wegetariański, zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Wszystkim bardzo smakowało, poleciłam już ten przepis mojej mamie. Jedyny minus - nieco pracochłonne. Zamiast okry użyliśmy szparagów (ze słoika). - 06 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis