Marokański tadżin warzywny

    Marokański tadżin warzywny

    Zdjęcie do przepisu: Marokański tadżin warzywny
    1

    Marokański tadżin warzywny

    (1)
    55min.


    Zrobione przez 15 osób

    Nawet najzagorzalszym miłośnikom mięsa zasmakuje ten aromatyczny gulasz warzywny. Lekko cierpki smak suszonych wiśni łączy się ze słodkimi rodzynkami i ostrym sosem, w którym pływają kawałki warzyw, cieciorka oraz imbir. Pomimo długiej listy składników, gulasz jest łatwy do przyrządzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża czerwona cebula, grubo posiekana
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
    • 550 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 6 strączków kardamonu, otwartych, a nasiona lekko zmiażdżone
    • 3 liście laurowe
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 225 g dużych marchewek, w plasterkach
    • 300 ml wrzącego bulionu warzywnego
    • 55 g rodzynek
    • 30 g suszonych wiśni
    • 125 g okry, przekrojonej wzdłuż na 3 części
    • 1 duża czerwona papryka, grubo posiekana
    • 425 g cieciorki z puszki, odsączonej
    • 30 g podprażonych płatków migdałów
    • 3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
    • Ostry kuskus
    • 340 g kuskusu
    • 450 ml wrzącego bulionu warzywnego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka sosu chili, np. harissa
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Podgrzać olej na bardzo dużej patelni i smażyć cebulę na dużym ogniu metodą stir-fry przez 2–3 minuty lub aż zmięknie i się przyrumieni. Wrzucić czosnek oraz imbir i smażyć parę sekund. Dodać dynię i smażyć minutę.
    2. Zmniejszyć ogień. Dodać wszystkie przyprawy, liście laurowe, pomidory i marchewki. Wlać wrzący bulion. Wrzucić rodzynki i wiśnie. Przykryć patelnię i dusić 10 minut.
    3. Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę do dużej miski i wlać wrzący bulion. Dodać oliwę, sos chili i przyprawy. Zostawić, aż kuskus wchłonie cały płyn. Rozdrobnić kuskus widelcem. Wrzucić do durszlaka wyłożonego pergaminem.
    4. Dodać okrę i czerwoną paprykę do gulaszu. Przykryć patelnię i gotować 5 minut. Dodać cieciorkę, zamieszać. Zawiesić durszlak z kuskusem nad patelnią i gotować przez kolejne 5–10 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale zachować kształt, a kuskus ma być gorący.
    5. Wrzucić kuskus na półmisek, polać gulaszem warzywnym i posypać migdałami oraz posiekaną natką pietruszki.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Inne propozycje

    • Tadżin morelowo-kolendrowy. Zastąpić wiśnie i rodzynki suszonymi morelami. Użyć fasolki szparagowej przekrojonej na pół zamiast okry, a natki pietruszki zamiast świeżej kolendry. Dodać 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry pod koniec gotowania i posypać odrobiną przed podaniem. * • Marchewki można zastąpić całymi młodymi ziemniakami. * • Czerwona fasola może zastąpić cieciorkę. Można ją dodać do tadżinu lub do kuskusu.

    Zalety

    • Fasola i cieciorka to doskonałe źródło białka, szczególnie jeśli podajemy je z ziarnami zbóż – pszenicą (kuskus) i ryżem. Jeśli chcemy sobie ułatwić gotowanie, a zależy nam na tym, żeby warzywa strączkowe wzbogaciły jadłospis, możemy użyć warzyw z puszek.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, miedź * ✓✓ B6, PP, wapń, żelazo * ✓ B2, E, cynk

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Pyszne, aromatyczne danie. A równocześnie jest to wegetariański, zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Wszystkim bardzo smakowało, poleciłam już ten przepis mojej mamie. Jedyny minus - nieco pracochłonne. Zamiast okry użyliśmy szparagów (ze słoika).  -  06 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis