Mandarynkowy indyk z sałatką z kiełków fasoli i rukwi wodnej

    Mandarynkowy indyk z sałatką z kiełków fasoli i rukwi wodnej

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smażenie to doskonały sposób szybkiego przyrządzenia steków z indyka. Podamy z sosem o wyrazistym smaku i słodko-kwaśnymi mandarynkami, z ciepłymi plackami chapatti oraz z sałatką z kiełków fasoli i rukwi wodnej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety z piersi indyka (ok. 140 g każdy)
    • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
    • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili
    • 1 łyżka nasion kolendry, pokruszonych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 mandarynki
    • 400 g kiełków fasoli
    • 75 g rukwi wodnej
    • 8 cebulek dymek, posiekanych
    • 4 łyżeczki cukru
    • 8 łyżek majonezu
    • szczypta pieprzu kajeńskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć kotlety z indyka do płaskiego naczynia. Posypać rozmarynem, chili i kolendrą. Skropić łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Starannie obtoczyć mięso w marynacie.
    2. Obrać mandarynki, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki.
    3. Wymieszać kiełki fasoli z rukwią wodną i dymką. Nałożyć na 4 talerze.
    4. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub patelnię grillową. Posmarować kotlety resztą oliwy. Smażyć na dużym ogniu po 1½–2 minuty z każdej strony, aż przyrumienią się i po nakrojeniu będzie z nich wyciekać przezroczysty, a nie różowy sok. Przełożyć na talerze.
    5. Wrzucić mandarynki na tę samą patelnię, przekrojoną stroną w dół. Smażyć 30–60 sekund, aż się przyrumienią i rozgrzeją. Przełożyć na talerze przyrumienioną stroną do góry i posypać każdą połówkę ½ łyżeczki cukru. Nałożyć na każdy talerz porcję majonezu i posypać pieprzem kajeńskim. Podawać.

    …spróbuj

    Jeśli mamy w domu wegetarian, możemy w punkcie 1. obtoczyć w podobnej marynacie tofu zamiast indyka. Na jedną osobę należy użyć pół kostki twardego tofu, przekrojonej poziomo na pół. Doprawić ½ łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu, szczyptą pokruszonych suszonych płatków chili, łyżeczką mielonej kolendry i łyżeczką oliwy z oliwek. Włożyć tofu do naczynia żaroodpornego i opiekać 3–4 minuty z każdej strony, by je przyrumienić. Przewracać na drugą stronę dużą łopatką. Opieczone tofu będzie mniej kleiste niż usmażone na patelni.

    Możesz też użyć

    • Kaczki – zamiast indyka. Kupić filety z piersi bez skóry i utłuc je na cienkie sznycelki między dwiema warstwami papieru do pieczenia. * • Można użyć też steków z szynki wieprzowej lub cienkich steków z polędwiczki wieprzowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis