Malinowy coulis

    Malinowy coulis

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Coulis to purée owocowe z surowych lub gotowanych owoców, słodzone według potrzeb. Purée z surowych owoców zawiera więcej witaminy C, której ilość zmniejsza się nawet w czasie krótkiego gotowania. Prawie wszystkie miękkie owoce mogą zostać użyte do przyrządzenia surowego purée: kiwi, jeżyny, brzoskwinie, mango, papaja, itd.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g malin
    • 125 g truskawek, pokrojonych
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Rozgnieść owoce na papkę widelcem. Wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem. Można też zmiksować składniki w robocie kuchennym lub blenderze.
    2. Przetrzeć mieszankę do miski przez drobne nylonowe sitko. Najlepiej używać do tego dużej łyżki. Schłodzić masę w zamrażarce przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis