Malinowa królowa puddingów

    Malinowa królowa puddingów

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Osoby oszczędne i nauczone przez babcie, że pieczywa nie należy wyrzucać, będą zachwycone tym typowym brytyjskim deserem. Kiedy zostanie nam trochę chleba, ścierajmy go na tarce lub rozdrabniajmy w robocie kuchennym, a później zamrażajmy, żeby wykorzystać go do deseru takiego jak ten.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 jajka
    • 85 g cukru
    • 300 ml mleka 2,0%
    • 2 łyżki kakao
    • 50 g świeżych okruchów z chleba
    • 2 łyżeczki galaretki z czerwonych porzeczek
    • 150 g malin plus trochę do dekoracji
    • 15 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozbić jajko do miski. Oddzielić 2 pozostałe żółtka od białek. Dodać żółtka do całego jajka, a białka wlać do innej dużej miski, żeby później zrobić z nich bezę.
    2. Dodać 30 g cukru do jajka i żółtek i utrzeć razem. Wlać mleko i wsypać kakao do rondla, zagotować. Wlać do miski z jajkami, ciągle ubijając i dodać okruchy chleba.
    3. Wlać mieszankę do 4 dużych oddzielnych miseczek na suflety lub do płytkiego naczynia do pieczenia i odstawić na 20 minut, żeby okruszki wchłonęły trochę płynu. Nagrzać piekarnik do 160°C.
    4. Piec podstawę puddingu: (20 minut, jeśli używamy miseczek do sufletów lub 30 minut, jeżeli naczynia do pieczenia), aż wyrośnie.
    5. Podgrzać galaretkę z czerwonych porzeczek w rondlu, aż się rozpuści. Dodać maliny i lekko zmiażdżyć tylną stroną łyżki, żeby wymieszać je z rozpuszczoną galaretką. Podgrzewać lekko przez 2 minuty i odstawić, żeby całość ostygła.
    6. Ubić białka jajek na pianę. Dodać pozostałe 55 g cukru i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Rozsmarować mieszankę malinową na puddingu. Położyć pianę na wierzchu, formując stożek. Posypać migdałami.
    7. Piec 15 minut, aż beza lekko się przyrumieni. Podawać deser natychmiast, udekorowany kilkoma malinami.

    Inne propozycje

    • Zamiast galaretki z czerwonych porzeczek i malin można użyć mieszanki posiekanych świeżych moreli i dżemu morelowego, lub posiekanych suszonych moreli gotowanych w małej ilości soku z jabłek, aż zgęstnieje. Jeśli użyjemy suszonych moreli, zwiększy się zawartość żelaza w deserze. * • Zamiast kakao można dodać do kremu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej lub przyprawy pięć smaków. * • Można posypać bezę orzeszkami laskowymi posiekanymi lub w płatkach zamiast migdałami.

    Zalety

    • Maliny nie tylko dostarczają dużo witaminy C (32 mg w 100 g owoców), ale też zawierają rozpuszczalną w tłuszczu witaminę E. Witamina E to ważny przeciwutleniacz, występujący też w szpinaku, brokułach, olejach roślinnych oraz orzechach. Działanie witaminy E wzmacniają inne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i selen, obecny tutaj w migdałach. * • Użycie kakao zamiast czekolady ogranicza ilość tłuszczu i zwiększa zawartość żelaza w deserze.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, E * ✓ B2, C, PP, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis