Malezyjskie krewetki z ananasem

    Malezyjskie krewetki z ananasem

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje egzotycznie. Zagęszczone mleczko kokosowe zawiera dużo tłuszczu, ale dodamy go znacznie mniej niż w oryginalnych przepisach z Malezji czy Tajlandii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule, grubo posiekane
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka białego pieprzu
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 450 ml bulionu rybnego
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 55 g zagęszczonego mleczka kokosowego
    • 500 g surowych krewetek tygrysich
    • 250 g świeżego ananasa, posiekanego
    • 2–3 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • nasiona z granatu, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wrzucić cebulę i obrany czosnek do robota kuchennego i zmiksować na gładkie purée. Można też posiekać cebulę i czosnek bardzo drobno ostrym nożem.
    2. Podgrzać olej na dużej teflonowej patelni i smażyć cebulową mieszankę 10 minut lub aż zmięknie i zacznie się rumienić. Mieszać od czasu do czasu pod koniec smażenia, żeby nie przywarła.
    3. Dodać chili oraz przyprawy do cebuli i dobrze wymieszać. Wlać bulion rybny i sos rybny, dodać cukier i zagęszczone mleczko kokosowe. Dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić, aby się gotowało przez 10 minut.
    4. Obrać krewetki tygrysie, (można zostawić końcówki pancerzyków).
    5. Dodać krewetki do sosu i wymieszać. Gotować ostrożnie, bez przykrycia 3–4 minuty, albo aż zmienią kolor z niebieskoszarego na różowy. Nie wolno ich przegotować, żeby nie stwardniały.
    6. Dodać ananasa i cebulkę dymkę, zamieszać. Gotować minutę, żeby podgrzały się wszystkie kawałki ananasa. Posypać nasionami granatu i podawać.

    Inne propozycje

    • Żeby przyrządzić ostry rybny satay, użyjmy zamiast krewetek 450 g filetów z dorsza bez skóry. Należy pociąć go w kostkę i zastąpić mleczko kokosowe masłem orzechowym z kawałkami orzechów. * • W działach z żywnością orientalną wielu supermarketów można kupić tajskie sosy rybne, ale można je też zastąpić jasnym sosem sojowym.

    Zalety

    • Krewetki są świetnym źródłem witaminy B12 i dobrym źródłem selenu, który wraz z witaminą E wpływa na wzrost organizmu i płodność. Selen jako przeciwutleniacz pomaga w walce z rakiem. * • Cebula i czosnek są nie tylko cennym produktem spożywczym, ale były używane w dawnych czasach jako lek na wiele schorzeń. Niedawne badania sugerują, że obniżają stężenie cholesterolu (przez co zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej). Zapobiegają też zakrzepom krwi i oczyszczają drogi oddechowe. Dodawajmy więc cebulę i czosnek do potraw tak często, jak to możliwe.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, E * ✓✓ C, PP, miedź, żelazo * ✓ B1, B2, B6, wapń, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis