Makrela w marmoladowej glazurze z jabłkami

    Makrela w marmoladowej glazurze z jabłkami

    1polubienie
    13min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże filety z makreli pieką się bardzo szybko, a przyrządzone z kwaskowatą marmoladą i jabłkami deserowymi smakują oryginalnie. Jest to proste danie, które najlepiej podawać z fasolką szparagową, brokułami i ziemniakami lub pełnoziarnistą bułką oraz sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z makreli (ok. 80 g każdy)
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 2 jabłka deserowe, obrane
    • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu
    • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
    • 3 łyżki octu z cydru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 8min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Przygotować rybę. Usunąć drobne ości, które pozostały w makreli. Mocno rozgrzać opiekacz. Nasmarować płytkie naczynie żaroodporne odrobiną oliwy i włożyć do niego makrele skórą do góry (rybę można upiec w brytfannie opiekacza, ale wygodniej jest zrobić to w naczyniu żaroodpornym). Naciąć każdy filet w 3 miejscach, żeby nie pozwijał się w trakcie pieczenia.
    2. Dodać jabłka. Przekroić jabłka na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić każdą ćwiartkę na 4 plasterki. Obłożyć nimi rybę w naczyniu żaroodpornym. Posmarować makrelę i jabłka resztą oliwy. Posypać rybę listkami rozmarynu.
    3. Upiec rybę. Opiekać makrelę 2–3 minuty, aż jej skórka przyrumieni się miejscami. Wymieszać marmoladę z octem w misce. Przewrócić rybę i jabłka na drugą stronę. Lekko posmarować jabłka glazurą, a następnie równomiernie polać resztą filety. Opiekać jeszcze 2 minuty, aż ryba i jabłka miejscami mocno się przyrumienią. Makrela powinna być matowa, jędrna i upieczona oraz łatwo się dzielić. Podawać od razu.

    Możesz też użyć

    • Zamiast makreli – filetów z łososia bez skóry; nie dodawać wtedy jabłek ani rozmarynu. * • Marmoladę zastąpić dżemem śliwkowym, a jabłka śliwkami przekrojonymi na połówki i pozbawionymi pestek.

    …dla zdrowia

    Tłuste ryby, takie jak makrela, są wyjątkowo zdrowe i powinniśmy je jadać raz lub dwa razy w tygodniu. Makrela należy też do najtańszych ryb, można więc z niej przyrządzić niedrogi i zdrowy posiłek dla całej rodziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis