Makaronowy suflet

    Makaronowy suflet

    2polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zapiekanka makaronowo-warzywna stanie się wykwintnym daniem, kiedy pokryjemy ją z wierzchu masą z piany i posypiemy parmezanem. Danie będzie bardzo zdrowe, jeśli przygotujesz je z wielu różnych warzyw i podasz z bogatą w witaminy sałatą z cykorii oraz rukwi wodnej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g suszonych borowików
    • 150 ml wrzątku
    • 115 g drobnego makaronu ditali (rurki) lub conchiglie (muszelki)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 30 g mąki
    • 240 ml półtłustego mleka
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 340 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Włożyć suszone grzyby do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 15 minut.
    2. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
    3. Odsączyć grzyby i drobno je posiekać (wywar zachować). Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Smażyć cebulę, czosnek i grzyby 4 minuty, aż cebula się zeszkli. Oprószyć po wierzchu mąką i starannie wymieszać. Mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, nadal cały czas mieszając, a następnie dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wlać połowę sosu do miski. Dodać żółtka, wymieszać i odstawić. Do sosu pozostałego w rondlu wlać wywar z grzybów, dodać ugotowany makaron, natkę pietruszki i kukurydzę. Wymieszać, a następnie przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
    5. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki piany do sosu w misce i energicznie wymieszać, by nieco go rozjaśnić, resztę delikatnie połączyć z sosem dużą, metalową łyżką.
    6. Pianę wymieszaną z sosem wyłożyć na makaron tak, by cały został nią pokryty. Posypać parmezanem i zapiekać 25 minut, aż suflet wyrośnie i przyrumieni się na złocisty kolor. Podawać natychmiast, zanim suflet opadnie.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓ B12, wapń * ✓ A, B1, B2, niacyna, żelazo, selen

    Inne propozycje

    • Zamiast grzybów i kukurydzy można dodać 340 g brokułów podzielonych na małe różyczki. Należy je gotować 3 minuty we wrzątku, aż trochę zmiękną, po czym odlać, zachowując 150 ml wywaru i użyć go zamiast wywaru z grzybów. * • Zamiast zwykłego makaronu można wziąć razowy.

    Zalety

    • Kukurydza zawiera dużo błonnika oraz witaminy A. * • Jajka to niedrogie źródło białka. One również zawierają dość dużo witaminy A, E, B2, B12 i niacyny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis