Makaroniki z płatków owsianych

    Makaroniki z płatków owsianych

    Zapisz do ulubionych
    48min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Suszone owoce, jak wspomniane w przepisie morele czy daktyle, można łatwiej drobno posiekać nożem, jeśli przedtem zanurzy się ostrze w mące.

    Składniki
    ilość porcji: 35 

    • 65 g masła
    • 150 g płatków owsianych
    • 100 g suszonych moreli lub suszonych daktyli bez pestek
    • 1 jajko
    • 50 g brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta mielonych goździków
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka otartej skórki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 48min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
    2. Masło roztopić na dużej patelni. Wsypać płatki owsiane i stale mieszając, wyprażyć je do jasnej barwy. Wysypać na duży talerz i ostudzić. Morele lub daktyle posiekać.
    3. Jajko zmiksować z cukrem, cynamonem oraz goździkami, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać prażone płatki owsiane, pokrojone suszone owoce oraz skórkę cytryny i wymieszać.
    4. Nałożyć na blachy 35 porcji masy makaronikowej wielkości orzecha włoskiego. Należy układać je na blachach w odstępach 4 cm, ponieważ makaroniki nieco rosną podczas pieczenia.
    5. Piec każdą blachę makaroników osobno na górnej półce piekarnika przez około 18 minut, aż będą jasnobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na drucianą podstawkę i tam studzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis