Makaroniki tyrolskie

    Makaroniki tyrolskie

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Można zrobić jeszcze bardziej luksusową odmianę tych wystawnych makaroników. Gotowe ciasteczka należy zanurzyć dolną stroną w płynnej, ciemnej polewie i odłożyć do góry nogami, żeby stwardniała.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 2 białka
    • szczypta soli
    • 90 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 75 g mielonych orzechów laskowych
    • 75 g mielonych migdałów
    • 75 g gorzkiej czekolady
    • 75 g sułtanek
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • 1 łyżka rumu
    • 100 g mąki
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 125 g cukru pudru,
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 15 wiśni kandyzowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. Ubić białka z solą na bardzo sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubijać nadal, aż piana będzie lśnić, a cukier się rozpuści.
    3. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mielone orzechy i migdały, sułtanki, skórkę cytryny, rum, cynamon i mąkę. Wymieszać trzepaczką do piany. Układać na blasze kulki masy wielkości orzecha włoskiego.
    4. Makaroniki piec przez 12–15 minut. Po wyjęciu powinny być jeszcze miękkie w środku.
    5. Przygotować polewę. Zmieszać w małej misce cukier puder z sokiem cytrynowym. Przeciąć na pół wiśnie kandyzowane. Cienko posmarować z wierzchu polewą jeszcze ciepłe makaroniki i ozdobić każdy połówką wiśni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis