Makaron ze świeżą szałwią, rukolą, cieciorką i serem feta

    Makaron ze świeżą szałwią, rukolą, cieciorką i serem feta

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Makaron – najlepiej rurki lub wstążki – posypujemy słonym serem feta, który doskonale komponuje się z włoskim bekonem pancetta, cieciorką i pomidorami. Jedząc to danie, nietrudno będzie wyobrazić sobie, że siedzimy w tawernie nad brzegiem Morza Śródziemnego…

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu casarecce, penne lub macaroni (krótkie rurki różnej grubości)
    • 50 g pancetty, drobno posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 8 listków świeżej szałwii, posiekanych
    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • szczypta cukru
    • 50 g rukoli
    • 100 g sera feta, pokruszonego
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy, a potem dokładnie odcedzić.
    2. Rozgrzać dużą patelnię na dość silnym ogniu. Dodać pancettę, czosnek, szalotkę i szałwię. Smażyć, często mieszając, 6–8 minut, aż pancetta przyrumieni się, a szalotka będzie miękka.
    3. Dodać cieciorkę, pomidory z sokiem oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień. Dusić 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić pieprzem (nie trzeba dodawać soli, bo ser feta jest dość słony).
    4. Dołożyć ugotowany makaron i wymieszać dokładnie, żeby cały równomiernie pokrył się sosem. Dodać rukolę i lekko wymieszać. Na koniec posypać serem feta.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓ C, E, niacyna, wapń, żelazo, miedź, selen * ✓ B1, kwas foliowy, potas

    Inne propozycje

    • Rukolę można zastąpić drobno posiekaną sałatą radicchio lub młodym szpinakiem. Należy dodać je do sosu w ostatniej minucie, żeby zachowały witaminy i barwę. * • Danie będzie zawierało więcej błonnika, jeśli weźmiemy makaron razowy. Taki makaron lepiej smakuje z sosem o bardziej zdecydowanym smaku i z ostrzejszym serem. * • W wegetariańskiej wersji tego dania należy zastąpić pancettę 2 puszkami cieciorki. * • Świeża szałwia doskonale komponuje się z fasolą, więc można też zastąpić cieciorkę fasolką cannellini, flageolet, borlotti lub bobem. Fasolę z puszki przyrządza się szybko, ale suszona, namoczona i ugotowana ma lepszą konsystencję.

    Zalety

    • Ser feta zawiera dużo tłuszczu i soli. Ma bardzo wyrazisty smak, więc używa się go w niewielkich ilościach. Podobnie jak inne sery, jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu, a także zawiera pewne ilości witamin z grupy B oraz witaminę E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis