Bułka chałka

    Bułka chałka

    8polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 14 osób

    Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 40 g aktywnych suchych drożdży
    • 480 ml (2 szkl.) letniej wody, podzielone na pół
    • 1 l mleka, sparzonego
    • 220 g masła, pokrojonego na kawałki
    • 7 łyżeczek soli
    • 10 jajek o temperaturze pokojowej
    • 2,3 kg mąki chlebowej
    • 300 g drobnego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody. Wypłukać i wysuszyć mały rondelek, aby zapobiec przypaleniu mleka podczas parzenia. Doprowadzić mleko do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pozostałą 1 szklankę ciepłej wody, masło, sól. Wymieszać do połączenia składników. Kiedy mieszanka będzie letnia, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.
    2. W oddzielnej misce utrzeć jajka na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka do mieszanki mleka. Po wymieszaniu dodawać stopniowo mąkę, aby pozbyć się wszystkich grudek. Podzielić ciasto na pół i odstawić, żeby urosło w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny.
    3. Nagrzać piekarnik do 165°C.
    4. Kiedy ciasto urośnie przełożyć na dobrze posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części. (Ciasto będzie bardzo lepkie i miękkie w tej fazie.) Podziel każdą porcję na 3 części. Zapleść warkocza i położyć na blaszce do pieczenia.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut lub gdy usłyszymy głuchy dźwięk podczas stukania po wierzchu bułki. Ostudzić. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis