Makaron zapiekany z warzywami

    Makaron zapiekany z warzywami

    8polubień
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pożywne, wegetariańskie danie jest bardzo smaczne. Dynię, szparagi i pory pieczemy z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem, a następnie mieszamy z makaronem i sosem serowym. Zapiekamy je w tej samej brytfannie, w której piekliśmy warzywa, więc mamy dzięki temu mniej zmywania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g dyni, pokrojonej w kostkę o boku 5 cm
    • 2 czerwone cebule, pokrojone na duże kawałki
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 500 g porów, pokrojone w grube plasterki
    • 170 g szparagów, przekrojonych w poprzek na połówki
    • 300 g makaronu rigatoni lub penne (rurki)
    • 600 ml chudego mleka
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 75 g bardzo dojrzałego sera cheddar, startego
    • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Włożyć dynię i czerwoną cebulę do dużej brytfanny i posypać plasterkami czosnku. Skropić oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, by warzywa pokryły się oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
    2. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać pory i szparagi. Delikatnie wymieszać z pozostałymi warzywami, a następnie wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.
    3. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    4. W czasie gotowania makaronu przyrządzić sos. Wlać 4 łyżki zimnego mleka do dzbanka, dodać mąkę kukurydzianą i rozrobić. Wlać resztę mleka do rondla i doprowadzić prawie do wrzenia. Wlać gorące mleko do dzbanka z rozrobioną mąką kukurydzianą, przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zagotuje się i zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty na małym ogniu.
    5. Zdjąć rondel z ognia. Dodać około ⅔ sera i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Wyjąć brytfannę z warzywami z piekarnika. Odlać makaron, przełożyć do warzyw i starannie wymieszać. Wlać sos. Wymieszać i posypać równomiernie resztą sera. Wstawić do piekarnika i piec 10–15 minut, aż zapiekanka przyrumieni się i będzie bulgotać. Podawać na gorąco.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B1, C, kwas foliowy, wapń * ✓✓ B6, B12, E, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen, cynk * ✓ B2

    Zalety

    • Jasnopomarańczowy kolor miąższu dyni świadczy o wysokiej zawartości beta-karotenu. Dynia jest też dobrym źródłem witaminy C oraz zawiera sporo witaminy E. * • Mleko jest jednym z najlepszych źródeł wapnia, mikroelementu, który zapewnia silne, zdrowe kości i zęby oraz jest niezbędny do właściwego funkcjonowania mięśni i nerwów. * • Szparagi zawierają fitosubstancję o nazwie asparagin, który ma silnie odwadniające działanie. Zielarze zalecają szparagi na reumatyzm oraz wzdęcia towarzyszące zespołowi napięcia przedmiesiączkowego.

    Inne propozycje

    • Lasagne z pieczonymi warzywami. Wymieszać w brytfannie czerwoną cebulę ze szparagami. Dodać 2 papryki, pokrojone w plasterki oraz 3 cukinie pokrojone w grube plasterki. Wymieszać z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i obniżyć temperaturę do 190°C. Dodać pokrojone pomidory z dwóch puszek (ok. 400 g każda). W prostokątnym naczyniu żaroodpornym o wymiarach 23 x 30 cm ułożyć warstwami warzywa, 200 g wstępnie ugotowanych płatów lasagne, 150 g grubo pokruszonego sera feta oraz 15 g posiekanej, świeżej bazylii, zaczynając od warstwy warzyw i kończąc warstwą makaronu. Doprawić serek naturalny solą i pieprzem, następnie wymieszać z 25 g świeżo startego parmezanu. Rozsmarować serek na powierzchni zapiekanki. Zapiekać 30–35 minut, aż się przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis