Makaron z ziemniakami i fasolką

    Makaron z ziemniakami i fasolką

    8polubień
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g małych młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
    • 225 g małych różyczek brokułów
    • 75 g młodego bobu
    • 170 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
    • 2 cukinie, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
    • 300 g makaronu, najlepiej rurek, świderków lub muszelek
    • gałązki świeżej bazylii, do przybrania
    • Czerwone pesto
    • 4–5 ząbków czosnku, grubo posiekanych
    • 2 łyżki orzeszków piniowych
    • 100 g listków świeżej bazylii
    • 55 g świeżo startego parmezanu
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić ziemniaki do wrzątku i gotować około 15 minut, aż będa prawie miękkie. Dodać brokuły, bób, zieloną fasolkę i cukinię. Gotować razem jeszcze 5 minut na maleńkim ogniu.
    2. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    3. W czasie gdy gotują się warzywa i makaron, przyrządzić sos pesto. Utrzeć w moździerzu czosnek ze szczyptą soli i orzeszkami piniowymi. Dodać bazylię i utrzeć na zieloną pastę, następnie dodać parmezan oraz oliwę i nadal ucierać. Na końcu dodać pomidory i dokładnie rozgnieść. Pesto można też przyrządzić w mikserze, ucierając wszystkie składniki (poza oliwą), a na końcu stopniowo dodawać oliwę, nadal miksując.
    4. Odlać makaron i warzywa. Polać sosem pesto, wymieszać, przybrać gałązkami bazylii i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ C, wapń * ✓ ✓ A, B1, B6, E, kwas foliowy, niacyna, * miedź, żelazo, potas * ✓ selen

    Inne propozycje

    • Sos o wyraźniejszym aromacie bazylii można przygotować bez pomidorów i parmezanu. Wymieszać pesto z makaronem i podawać z kawałkami miękkiego, łagodnego sera koziego. * • Pesto na sposób sycylijski: zastąpić orzeszki piniowe obranymi ze skórki migdałami, drobno posiekanymi przed wrzuceniem do moździerza. * • Żeby wzmocnić smak potrawy, szczególnie gdy nie mamy świeżej bazylii, należy dodać do pesto kilka gałązek świeżej mięty, natki pietruszki i rukoli.

    Zalety

    • Czosnek zmniejsza stężenie cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, ograniczając ryzyko zawału i wylewu. * • Orzeszki piniowe są doskonałym źródłem cynku, który chroni organizm przed infekcjami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis