Makaron z sosem z kaczki

    Makaron z sosem z kaczki

    1polubienie
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny, słodko-kwaśny sos z piersi kaczki, rabarbaru i pomarańczy doskonale smakuje z makaronem penne lub rigatoni. Do tej prostej, lecz oryginalnej potrawy najlepiej podać świeże, chrupiące warzywa. Kto ją przyrządzi, ten się przekona, że nie potrzeba wielkiej ilości mięsa, żeby powstał pyszny sos do makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g piersi kaczki bez kości
    • 400 g penne lub innych rurek
    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 225 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki
    • 10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 300 g fasolki jaś lub mamut, pokrojonej w krótkie kawałki
    • 75 g rukwi wodnej
    • 4 pomarańcze, obrane, pokrojone na połówki, a później w plasterki
    • sól i pieprz
    • Marynata
    • sok i drobno otarta skórka z 1 pomarańczy
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1½ łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 8 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
    • 4 ziarna pieprzu, lekko zmiażdżone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Wszystkie składniki marynaty zagotować w rondlu, cały czas mieszając, by cukier się rozpuścił. Przelać do miski i odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować kaczkę.
    2. Usunąć skórę z kaczych piersi i okroić je z tłuszczu. Pokroić w poprzek na cienkie plasterki, a te z kolei w cienkie paseczki. Wrzucić je do marynaty i wymieszać. Przykryć szczelnie i pozostawić w chłodnym miejscu, co najmniej na 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. Kiedy wszystko będzie gotowe do przyrządzenia potrawy, wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla. Przykryć i odstawić.
    4. Odsączyć kaczkę na sicie ustawionym nad miską, wyciskając z mięsa całą marynatę. Zachować ją na później. Rozgrzać wok lub dużą patelnię na silnym ogniu. Wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, smażyć na nim 30 sekund czosnek i imbir. Wrzucić kaczkę i smażyć 3–4 minuty, cały czas mieszajac, aż mięso mocno się przyrumieni.
    5. Dodać rabarbar i cebulkę dymkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć, mieszając, około 2 minut, aż rabarbar zrobi się miękki.
    6. Wlać zachowaną marynatę i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka sekund, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zestawić z ognia. Dodać do makaronu i dokładnie wymieszać.
    7. Wrzucić fasolkę do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Odcedzić starannie i lekko przepłukać zimną wodą.
    8. Ułożyć rukiew wodną na dużym półmisku lub na osobnych talerzach. Na wierzch wyłożyć gorącą fasolę i plasterki pomarańczy. Przykryć makaronem z kaczką. Podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ C, miedź * ✓ ✓ B12, potas, selen, cynk * ✓ B1, B2, kwas foliowy, niacyna, wapń, żelazo

    Zalety

    • Pierś kaczki, obrana ze skóry i okrojona z tłuszczu, jest o 2/3 chudsza. * • Mięso kaczki jest dobrym źródłem wielu witamin z grupy B, a także żelaza i cynku. Zawiera ono ponad dwa razy więcej witaminy B1 i B2 oraz trzy razy więcej żelaza niż taka sama porcja kurczaka. * • Rabarbar zawiera witaminę C, mangan i potas. Nie należy jednak spożywać jego listków, a jedynie łodygi, gdyż te pierwsze są toksyczne, nawet po ugotowaniu.

    Inne propozycje

    • Pierś kaczki można zastąpić 340 g chudej wieprzowiny bez kości, na przykład polędwiczki. * • Zamiast kaczki można też wziąć chudą szynkę, a zamiast fasolki jaś lub mamut – młody bób w łupinach. * • Kiedy sezon na rabarbar się skończy, można go zastąpić śliwkami pokrojonymi w plasterki. * • Pokrojone w plasterki nektarynki również doskonale zastępują rabarbar, szczególnie jeśli zamiast kaczki weźmiemy chudszą pierś kurczaka lub indyka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis