Makaron z sosem z dwóch serów

    Makaron z sosem z dwóch serów

    2polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Trudno o prostszy do przygotowania i bardziej pożywny posiłek po męczącym dniu. Pastę serową przygotowuje się w trakcie gotowania makaronu. Parmezan i ricotta dodane do gorącego makaronu roztapiają się, błyskawicznie tworząc kremowy sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g fusilli lub innego makaronu
    • 200 g mrożonego groszku
    • 50 g parmezanu, świeżo utartego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 150 g sera ricotta
    • listki świeżej bazylii lub oregano, porwane na drobne kawałeczki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Włożyć makaron do wrzątku i gotować przez 7 minut. Dodać groszek, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze przez 3–5 minut, aż będzie al dente, czyli nieco twardy, a groszek ugotowany.
    2. Wsypać parmezan do dużej miski, dolać oliwę z oliwek i utrzeć na gęstą pastę. Dodać ser ricotta i starannie utrzeć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Odlać makaron, zachowując około 6 łyżek gorącej wody. Przełożyć makaron do miski z pastą serową i starannie wymieszać. Zachowaną wodą można nieco rozrzedzić sos.
    4. Doprawić solą i pieprzem do smaku, jeśli to konieczne, i posypać obficie świeżą bazylią lub oregano. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Do tej potrawy można użyć rozmaitych warzyw. Należy je pokroić lub posiekać na małe kawałeczki, żeby ugotowały się w tym samym czasie co makaron. Można dodać różyczki brokułów, startą marchewkę, fasolkę szparagową lub ziarna kukurydzy. * • Pod koniec punktu 3. głównego przepisu można dodać utartą surową cukinię lub marchewkę. Surowe warzywa zawierają dużo błonnika i witamin. * • Do sosu serowego można dodać suszone pomidory, starannie osączone z oleju i pokrojone w paseczki. * • Makaron z bobem i szybkim sosem serowym: Zastąpić groszek bobem. Utrzeć 100 g sera feta z 50 g miękkiego sera koziego na gęstą pastę. Jeśli to konieczne, delikatnie rozrzedzić sos wodą, w której gotowaliśmy makaron. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z cytryny. Tuż przed podaniem dodać posiekany, świeży koperek i wymieszać.

    Zalety

    • Parmezan jest bardzo tłusty. Do tego dania dodaje się go odrobinę, jedynie dla smaku, w połączeniu z serem ricotta, który jest dość chudy (100 g ricotty zawiera 11 g tłuszczu, a ta sama ilość pełnotłustego białego miękkiego sera przeciętnie aż 47 g). * • Zielony groszek jest dobrym źródłem błonnika, a ponadto dostarcza organizmowi witaminy C, kwasu foliowego, żelaza i cynku. Groszek zawiera też pewne ilości witamin z grupy B, szczególnie B1, a jak na warzywo będące źródłem kwasu foliowego, jest dość bogaty w białko.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ wapń, miedź, żelazo, cynk * ✓ A, B1, B12, kwas foliowy, niacyna, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis