Makaron z cukinią i parmezanem

    Makaron z cukinią i parmezanem

    2polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i prawie błyskawiczne danie z makaronem w aromatyczny kremowym sosie z cukinią. Koniecznie posypane parmezanem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała czerwona cebula, posiekana
    • 4 cukinie, starte na tarce
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 150 ml śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć.
    2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni o grubym dnie. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać cukinie i czosnek. Smażyć przez 2 minuty na dość mocnym ogniu, często mieszając.
    3. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis