Makaron z kurczakiem, papryką i fasolką szparagową

    Makaron z kurczakiem, papryką i fasolką szparagową

    1polubienie
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa jest równie kolorowa, co smaczna, a przy tym zawiera wiele warzyw, których większość z nas jada za mało: świeżą kukurydzę w maleńkich kolbkach, fasolkę szparagową i żółtą paprykę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu jajecznego nitki
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 350 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 białko
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie na kawałki długości 2 cm
    • 250 g kukurydzy miniaturowej, przekrojonych wzdłuż na pół
    • 250 g fasolki szparagowej, przekrojonej na pół
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
    • 150 ml wywaru warzywnego lub drobiowego (z kostki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować przez 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Odcedzić i wymieszać z łyżeczką oleju sezamowego. Odstawić.
    2. W misce wymieszać mięso z białkiem, mąką kukurydzianą i pozostałym olejem sezamowym. Odstawić, by się marynowało.
    3. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Wrzucić mięso i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż przyrumieni się lekko. Wrzucić warzywa i smażyć przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną, dodać wywar. Starannie wymieszać. Zmniejszyć ogień, by sos lekko tylko bulgotał i gotować około przez 2 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne, a kurczak ugotowany.
    4. Wrzucić do sosu makaron i starannie wymieszać. Gdy tylko makaron się rozgrzeje, przełożyć do podgrzanej miski i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis