Makaron z kurczakiem po tajsku

    Makaron z kurczakiem po tajsku

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Stir-fry to bardzo szybka metoda smażenia, dzięki której składniki zachowują pełnię smaku. W tym daniu delikatne kawałki kurczaka są smażone wraz z roztrzepanymi jajkami, chili, sosem rybnym i mnóstwem czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu ryżowego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2–4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 czerwona lub zielona tajska papryczka chili, drobno posiekana
    • 350 g filetów z kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 200 g kiełków fasoli
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 1 łyżka soku z limonki plus połówki limonki, do podania
    • pokruszone suszone płatki chili
    • 1 pęczek szczypiorku, posiekanego
    • 30 g prażonych orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Namoczyć makaron w misce z gorącą wodą na 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Delikatnie wymieszać widelcem albo pałeczkami, żeby oddzielić nitki. Starannie odcedzić i odstawić.
    2. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Kiedy będzie bardzo gorący, wrzucić wyciśnięty czosnek, cebulę i chili. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać kawałki kurczaka i smażyć przez 2 minuty, aż przyrumienią się lekko.
    3. Zsunąć mięso na bok woka, by zrobić miejsce na jajka. Wlać jajka i delikatnie mieszać, aż lekko się zetną. Wrzucić odcedzony makaron i 3 łyżki wody. Dodać kiełki fasoli, sos sojowy, sos rybny i sok z limonki. Mieszać z makaronem, mięsem i jajkami przez 2 minuty.
    4. Zdjąć wok z ognia. Doprawić czarnym pieprzem, sosem rybnym lub sosem sojowym. Można też dodać pokruszone suszone płatki chili. Nałożyć na podgrzany półmisek i udekorować szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi. Podawać danie od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    Zamiast kurczaka – paseczków chudej wieprzowiny i smażyć je przez 5 minut lub też 250 g surowych krewetek tygrysich lub królewskich (dodać je wraz z sosem rybnym w punkcie 3.). Świeże krewetki smażyć przez 3 minuty, natomiast mrożone 4 minuty, aż się zaróżowią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis