Jest to diabelsko pikantne danie z owoców morza, kiełków fasoli i makaronu chińskiego wymieszanych z kremowym sosem kokosowym. Laksa, czyli tajska pasta curry, zapewnia daniu autentyczny smak i aromat, a dzięki niej możemy uniknąć pracochłonnych przygotowań.
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"
Do tego dania można dodać krewetki świeże lub mrożone. W tym drugim przypadku nie ma potrzeby ich rozmrażać. Wystarczy w punkcie 3. podgrzewać je przez 4 minuty.
W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić 1½ łyżki tajskiej zielonej pasty curry i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać 400 ml mleczka kokosowego i 250 ml wywaru warzywnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać 300 g żabnicy pokrojonej w kostkę i gotować jeszcze 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wrzucić 350 g świeżego makaronu jajecznego, chińskiego lub tajskiego do rondla z wrzątkiem na minutę lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i rozdzielić na 4 talerze. Polać sosem i podawać.