Makaron z krewetkami po singapursku

    Makaron z krewetkami po singapursku

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to diabelsko pikantne danie z owoców morza, kiełków fasoli i makaronu chińskiego wymieszanych z kremowym sosem kokosowym. Laksa, czyli tajska pasta curry, zapewnia daniu autentyczny smak i aromat, a dzięki niej możemy uniknąć pracochłonnych przygotowań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżka żółtej tajskiej pasty curry laksa
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 250 ml wywaru warzywnego lub rybnego (z kostki)
    • 250 g chińskiego makaronu ryżowego
    • 200 g obranych surowych krewetek królewskich lub tygrysich
    • 4 cebulki dymki, grubo posiekane
    • 300 g kiełków fasoli
    • 2 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Rozgrzać wok i wlać olej. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty, często mieszając. Dodać laksę lub pastę curry i smażyć jeszcze przez 2 minuty, wlać mleczko kokosowe i wywar. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu przez 5 minut.
    2. W międzyczasie włożyć makaron do dużej żaroodpornej miski i zalać taką ilością wrzątku, by tylko go zakrył. Odstawić na 5 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oddzielić nitki widelcem lub pałeczkami.
    3. Wrzucić do sosu krewetki i podgrzewać, często mieszając, przez 3 minuty, aż zrobią się różowe. Dodać cebulkę dymkę i kiełki fasoli. Wycisnąć do sosu sok z jednej limonki. Skosztować i w razie potrzeby doprawić. Pokroić drugą limonkę na ćwiartki.
    4. Odcedzić makaron, rozłożyć na talerze. Nałożyć krewetki w sosie curry i podawać natychmiast wraz z ćwiartkami limonki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak kupować

    Do tego dania można dodać krewetki świeże lub mrożone. W tym drugim przypadku nie ma potrzeby ich rozmrażać. Wystarczy w punkcie 3. podgrzewać je przez 4 minuty.

    Tajski makaron z żabnicą

    W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić 1½ łyżki tajskiej zielonej pasty curry i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać 400 ml mleczka kokosowego i 250 ml wywaru warzywnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać 300 g żabnicy pokrojonej w kostkę i gotować jeszcze 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wrzucić 350 g świeżego makaronu jajecznego, chińskiego lub tajskiego do rondla z wrzątkiem na minutę lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i rozdzielić na 4 talerze. Polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis