Makaron z indykiem i porami

    Makaron z indykiem i porami

    17polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    To świetna propozycja na rodzinny obiad, ponieważ danie to smakuje zwykle zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest bardzo prosty, a danie, choć pożywne i bogate w białko, zawiera niewiele tłuszczu. Najlepiej podawać je z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 400 g porów, pokrojonych w plasterki
    • 450 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 300 ml białego wina
    • 300 g makaronu cavatelli (żłobione muszelki) albo fusilli (świderki)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry, pokrojonych w cienkie paski
    • 300 ml półtłustego mleka
    • 45 g mąki
    • sól i pieprz
    • Do posypania i zapiekania
    • 50 g tartej bułki (najlepiej – wysuszonego i startego razowego chleba)
    • 2 łyżki startego sera cheddar
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Do rondla z wywarem dodać marchewkę i pory. Wlać wino i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż marchewka lekko zmięknie.
    2. Odcedzić warzywa, zachowując wywar, w którym się gotowały. Przełożyć warzywa do dużego żaroodpornego naczynia. Wywar wlać z powrotem do rondla i gotować, aż pozostanie go około 300 ml. Odstawić do wystygnięcia.
    3. Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie go odcedzić i dodać do żaroodpornego naczynia z warzywami; wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
    4. Rozgrzać oliwę w rondlu. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 10–15 minut, aż się zrumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i wymieszać z makaronem i warzywami.
    5. Zestawić rondel z ognia, wlać do niego mleko i ostudzony wywar. Energicznie mieszając, wsypać mąkę. Postawić rondel z powrotem na ogniu i cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Przyprawić do smaku.
    6. Polać równomiernie sosem makaron z warzywami i mięsem. Zmieszać tartą bułkę, utarty cheddar, natkę pietruszki i posypać makaron w naczyniu. Piec około 15 minut, aż na wierzchu utworzy się złocista, chrupiąca skorupka.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B12, C, niacyna, wapń * ✓ ✓ B1, B6, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas, selen * ✓ B2

    Inne propozycje

    • Zamiast indyka można wykorzystać mięso z piersi kurczaka. To danie można również przyrządzić z zielonego makaronu, zabarwionego szpinakiem. * • Pory i marchewkę można zastąpić 450 g różyczek brokułów i 170 g małych pieczarek. Brokuły należy gotować na małym ogniu nie dłużej niż 4–5 minut. Pieczarki można smażyć razem z mięsem, a jeśli są duże, trzeba pokroić je w plasterki.

    Zalety

    • Indyk jest najchudszym mięsem; większość jego tłuszczu znajduje się w skórze, którą w tym przepisie usuwamy. * • Makaron zawiera skrobię, dlatego jest tak sycący i dodaje energii. Energia pochodząca ze skrobi uwalniana jest w organizmie stopniowo, w miarę trawienia makaronu, ułatwia więc opanowanie “napadów” głodu między posiłkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 31 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis