Makaron z pieczarkami i mascarpone

    Makaron z pieczarkami i mascarpone

    2polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Odrobina serka mascarpone dodaje niesamowitej aksamitności do makaronu. Razem z pieczarkami i orzechami piniowymi komponuje się w smaczne danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka bulionu warzywnego
    • 4 cebule dymki, posiekane
    • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 250 g makaronu chińskiego
    • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
    • 4 łyżki serka mascarpone
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g uprażonych orzechów piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wlać na patelnię olej i bulionu warzywnego lub wody. Wrzucić cebule dymki i pieczarki. Smażyć na małym ogniu przez 7–8 minut, aż pieczarki zmiękną, a sok odparuje.
    2. W garnku zagotować wodę i wrzucić makaron. Gotować przez 3 minuty, aż nieco zmięknie, odsączyć.
    3. Do grzybów dodać tymianek i mascarpone, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać makaron, wymieszać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    …makaron doskonały

    Większość cienkich nitek makaronowych gotuje się przez 4 minut, a niektóre tylko moczy się w wodzie. Gotuje się je w bardzo dużej ilości mocno wrzącej wody. Należy wrzucić do niej makaron, a kiedy znów zawrze, zacząć odliczać czas podany na opakowaniu. Lekko wymieszać widelcem w czasie gotowania, by porozdzielać nitki. Odsączyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis