Makaron z czosnkiem i owocami morza

    Makaron z czosnkiem i owocami morza

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 9 osób

    Z owoców morza duszonych w winie z dodatkiem czosnku, śmietanki i pomidorów powstaje pyszny i elegancki, a przy tym bardzo prosty do przyrządzenia sos do makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu linguine
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
    • 2 opakowania mieszanki mrożonych owoców morza (po 220 g każda)
    • 3 łyżki śmietanki
    • 25 g świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować przez 6–7 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    2. Rozgrzać oliwę na patelni, w czasie gdy gotuje się makaron. Dodać czosnek, wlać wino. Gotować na małym ogniu przez minutę, a następnie wrzucić pomidory i wymieszać. Dodać owoce morza i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez 4 minuty, aż pomidorki zaczną mięknąć, a owoce morza będą gorące. Mieszać od czasu do czasu. Wlać śmietankę i doprawić odrobiną soli i pieprzu.
    3. Odlać makaron i nałożyć go do podgrzanej miski. Polać sosem. Dodać natkę pietruszki i delikatnie wymieszać. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak kupować

    Mieszanka mrożonych owoców morza to produkt, który warto mieć w zamrażalniku. Zazwyczaj składa się ona z gotowanych krewetek, małży, kalmarów i szyjek rakowych. Do tej potrawy można użyć takiej mieszanki prosto z zamrażalnika lub wykorzystać świeże owoce morza.

    Makaron chiński z owocami morza i chili

    Wlać na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić 2 opakowania świeżej lub mrożonej mieszanki owoców morza (po 220 g) i smażyć minutę, dodać 200 g mrożonych ziaren soi i smażyć jeszcze minutę. Wrzucić 3 cebule dymki, pokrojone na małe kawałki, 2 posiekane ząbki czosnku, świeżą czerwoną papryczkę chili, drobno posiekaną oraz 2 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego. Smażyć minutę, a następnie dodać łyżkę sosu sojowego i 100 ml wywaru warzywnego. Dusić 2 minuty, aż warzywa zrobią się miękkie, ale wciąż będą jędrne. Gotować 400 g chińskiego makaronu jajecznego 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać i wymieszać z sosem. Można też użyć makaronu, który wrzuca się do woka bez gotowania, dodać go bezpośrednio do sosu i dusić 1–2 minuty, cały czas mieszając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MarcinAdamczyk
    0

    Rewelacyjny, wszyscy goście zachwyceni, nawet ci, którzy "nie lubią" owoców morza, ale nie wiedzą, co jedzą :D - 12 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis