Makaron w stylu japońskim z wędzonym tofu i kiełkami fasoli

    Makaron w stylu japońskim z wędzonym tofu i kiełkami fasoli

    4polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zainteresowanie kuchnią orientalną ciągle rośnie, więc można dziś kupić coraz więcej różnych rodzajów makaronów. Do przyrządzenia tego apetycznego dania lunchowego potrzebny jest pożywny, robiony z mąki gryczanej japoński makaron soba.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g makaronu gryczanego soba
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
    • 100 g miniaturowej kukurydzy, pokrojonej w ukośne kawałki
    • 100 g grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki
    • 1,7 l bulionu warzywnego
    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 3 łyżki półwytrawnego sherry
    • 2 cebule dymki, cienko pokrojone
    • 55 g rzeżuchy, grubo posiekanej
    • 85 g kiełków fasoli
    • 250 g wędzonego tofu z migdałami i sezamem, pokrojonego w kostki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Zagotować duży garnek wody, wrzucić kluski i gotować 5 minut, aż zmiękną. Starannie odcedzić.
    2. Rozgrzać olej w innym dużym rondlu. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć około minuty, często mieszając. Dodać czerwoną paprykę, pokrojone kolbki kukurydzy, grzyby shiitake i smażyć kolejne 3 minuty, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
    3. Wlać bulion warzywny, sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Dodać dymkę, rzeżuchę, kiełki fasoli oraz tofu i gotować jeszcze około minuty, aż kiełki lekko zmiękną.
    4. Przełożyć kluski do 4 dużych misek. Zalać zupą z warzywami i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, E, wapń * ✓✓ miedź, żelazo * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, cynk

    Inne propozycje

    • Aromatyczny makaron z krewetkami i trawą cytrynową na sposób tajski. Wrzucić do wrzącej wody 150 g makaronu sojowego i gotować 3 minuty, aż będzie miękki. Smażyć minutę metodą stir-fry na łyżce oleju słonecznikowego łyżkę drobno startego, świeżego imbiru, łyżkę drobno posiekanej trawy cytrynowej oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodać pokrojoną czerwoną paprykę i 100 g strączków groszku cukrowego, smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać 1,7 l bulionu warzywnego oraz po 3 łyżki jasnego sosu sojowego i wytrawnego sherry. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Wrzucić 300 g obranych, surowych krewetek tygrysich, 115 g młodych liści szpinaku, 150 g kiełków fasoli, 4 drobno pokrojone cebule dymki oraz 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry. Gotować na wolnym ogniu, aż krewetki zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy. Zdjąć z ognia i dodać sok i skórkę otartą z 2 limonek oraz 2 łyżki sosu rybnego. Nałożyć odsączony makaron do misek, nalać zupę i podawać.

    Zalety

    • Soba to najpopularniejszy makaron w Japonii. Robi się go z gryki, którą uważa się za zboże, chociaż jest rośliną spokrewnioną z rabarbarem. Nasiona gryki dostarczają witamin z grupy B i zawierają pewne ilości wapnia. * • Tofu jest dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Dostarcza znacznych ilości żelaza i witamin z grupy B oraz dosyć dużo wapnia. Zawiera niewiele tłuszczów nasyconych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis