Makaron w stylu japońskim z wędzonym tofu i kiełkami fasoli

    Zainteresowanie kuchnią orientalną ciągle rośnie, więc można dziś kupić coraz więcej różnych rodzajów makaronów. Do przyrządzenia tego apetycznego dania lunchowego potrzebny jest pożywny, robiony z mąki gryczanej japoński makaron soba.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g makaronu gryczanego soba
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
    • 100 g miniaturowej kukurydzy, pokrojonej w ukośne kawałki
    • 100 g grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki
    • 1,7 l bulionu warzywnego
    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 3 łyżki półwytrawnego sherry
    • 2 cebule dymki, cienko pokrojone
    • 55 g rzeżuchy, grubo posiekanej
    • 85 g kiełków fasoli
    • 250 g wędzonego tofu z migdałami i sezamem, pokrojonego w kostki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Zagotować duży garnek wody, wrzucić kluski i gotować 5 minut, aż zmiękną. Starannie odcedzić.
    2. Rozgrzać olej w innym dużym rondlu. Wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć około minuty, często mieszając. Dodać czerwoną paprykę, pokrojone kolbki kukurydzy, grzyby shiitake i smażyć kolejne 3 minuty, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
    3. Wlać bulion warzywny, sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Dodać dymkę, rzeżuchę, kiełki fasoli oraz tofu i gotować jeszcze około minuty, aż kiełki lekko zmiękną.
    4. Przełożyć kluski do 4 dużych misek. Zalać zupą z warzywami i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, E, wapń * ✓✓ miedź, żelazo * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, cynk

    Inne propozycje

    • Aromatyczny makaron z krewetkami i trawą cytrynową na sposób tajski. Wrzucić do wrzącej wody 150 g makaronu sojowego i gotować 3 minuty, aż będzie miękki. Smażyć minutę metodą stir-fry na łyżce oleju słonecznikowego łyżkę drobno startego, świeżego imbiru, łyżkę drobno posiekanej trawy cytrynowej oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Dodać pokrojoną czerwoną paprykę i 100 g strączków groszku cukrowego, smażyć jeszcze 3 minuty. Wlać 1,7 l bulionu warzywnego oraz po 3 łyżki jasnego sosu sojowego i wytrawnego sherry. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Wrzucić 300 g obranych, surowych krewetek tygrysich, 115 g młodych liści szpinaku, 150 g kiełków fasoli, 4 drobno pokrojone cebule dymki oraz 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry. Gotować na wolnym ogniu, aż krewetki zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy. Zdjąć z ognia i dodać sok i skórkę otartą z 2 limonek oraz 2 łyżki sosu rybnego. Nałożyć odsączony makaron do misek, nalać zupę i podawać.

    Zalety

    • Soba to najpopularniejszy makaron w Japonii. Robi się go z gryki, którą uważa się za zboże, chociaż jest rośliną spokrewnioną z rabarbarem. Nasiona gryki dostarczają witamin z grupy B i zawierają pewne ilości wapnia. * • Tofu jest dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Dostarcza znacznych ilości żelaza i witamin z grupy B oraz dosyć dużo wapnia. Zawiera niewiele tłuszczów nasyconych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis