Makaron smażony z cukinią bekonem

    Makaron smażony z cukinią bekonem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybki i prosty obiad - chiński makaron jajeczny w towarzystwie cukinii i podsmażonego na chrupiąco bekonu.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 6 plasterków bekonu
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 1 czerwona cebula
    • 2 cukinie pokrojone ukośnie w plasterki
    • 1 ząbek czosnku
    • 250 g drobnego, suszonego chińskiego makaronu jajecznego
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić plasterki bekonu (bez skórki), pocięte na kawałki długości 2 cm, na dużą suchą patelnię teflonową i smażyć 3–4 minuty, aż się przyrumieni i będzie chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową.
    2. Wlać na patelnię olej. Podgrzewać kilka sekund, następnie dodać czerwoną cebulę pokrojoną na cienkie plasterki.
    3. Smażyć 2 minuty, mieszając, a następnie dodać cukinię i wyciśnięty ząbek czosnku. Smażyć jeszcze 4–5 minut, aż warzywa zmiękną.
    4. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 3 minuty, aż zmięknie. Odlać.
    5. Skropić cukinie octem balsamiczny i smażyć jeszcze kilka sekund.
    6. Wrzucić na patelnię makaron i delikatnie wymieszać na małym ogniu. Nałożyć makaron na talerze i podawać posypany bekonem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis