Makaron penne z karczochami i oliwkami

    Makaron penne z karczochami i oliwkami

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To lekkostrawne danie jest niezwykle łatwo przyrządzić, ponieważ gotowania wymaga jedynie makaron. Gotuje się go al dente i miesza z pomidorami, sercami karczochów, czarnymi oliwkami i aromatycznym sosem przyrządzonym z suszonych pomidorów, cytryny i czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu penne
    • 500 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 170 g serc karczochów z puszki, odsączonych i pokrojonych w ćwiartki
    • 55 g drylowanych czarnych oliwek
    • 4 łyżki wiórków parmezanu do przybrania
    • Sos pomidorowy
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 6 łyżek posiekanego świeżego oregano
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente, czyli lekko twardy.
    2. Wymieszać pomidory z cebulką, karczochami i oliwkami w dużej salaterce. W małej misce utrzeć oliwę z sokiem i skórką otartą z 1 cytryny, pastą z suszonych pomidorów, czosnkiem i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Odcedzić makaron i przełożyć do salaterki. Polać sosem i wymieszać. Udekorować wiórkami parmezanu (najlepiej zrobić je obieraczką do ziemniaków) i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Do potrawy tej możemy dodawać różne zioła, na przykład bazylię, natkę pietruszki lub natkę wymieszaną z innymi ziołami, choćby z drobno posiekanym rozmarynem lub szałwią. * • Zamiast ziół można dodać łyżkę pesto. * • Sos będzie łagodniejszy, jeśli zastąpimy sok z cytryny 4 łyżeczkami octu balsamicznego. * • Żeby przygotować sałatkę makaronową inspirowaną kuchnią włoską, należy zastąpić karczochy 85 g drylowanych czarnych oliwek, 8 filetami anchois z puszki i 2 łyżkami osączonych kaparów. Nie dodawać też pasty z suszonych pomidorów i zamiast oregano dodać 6 łyżek posiekanego świeżego estragonu lub natki pietruszki. * • Sos do makaronu zyska jeszcze lepszy smak, jeśli poddusimy 5 minut pomidory, cebulkę dymkę, karczochy i oliwki, a następnie wymieszamy z pozostałymi składnikami. * • Zamiast parmezanem można posypać makaron pokruszonym serem feta, pokrojonym w kostkę serem brie.

    Zalety

    • Makaron jest niskotłuszczowym produktem spożywczym. Nadmiaru kalorii dostarczają podawane do niego sosy z dużą ilością masła. Aby ograniczyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, zastąpmy masło oliwą z oliwek i przyrządzajmy sosy z warzyw. * • Sok z cytryny zwiększa zawartość witaminy C w sosie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, C, wapń, żelazo * ✓ B1, B6, E, kwas foliowy, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis