Magiczne tiramisu

    Magiczne tiramisu

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto prosta i szybka, a mimo to bardzo wykwintna wersja tego pysznego włoskiego deseru. Kto go spróbuje, nie będzie się zastanawiał, dlaczego nadano mu taką nazwę (Tira mi su znaczy po włosku Postaw mnie na nogi).

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 łyżeczki kawy instant w granulkach
    • 100 ml wrzątku
    • 4 łyżki wina marsala albo sherry
    • 100 g podłużnych biszkoptów
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • 8 łyżek jogurtu naturalnego
    • 500 g sera mascarpone
    • 60–70 g gorzkiej czekolady, startej lub kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozpuścić kawę we wrzątku. Dodać 100 ml zimnej wody i wino marsala lub sherry.
    2. Ułożyć 2 warstwy biszkoptów w kwadratowej formie o boku 20 cm. Nasączyć równomiernie kawą z alkoholem.
    3. Utrzeć ser mascarpone z cukrem i jogurtem. Posmarować tą masą warstwę biszkoptową. Posypać tartą czekoladą. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

    Możesz też użyć

    • Zamiast sera mascarpone – chudego sera kremowego. • Likier lub wino zastąpić sokiem pomarańczowym.

    …rada

    Aby przyrządzić 4 osobne porcje tiramisu, należy użyć połowy składników i ułożyć je w osobnych pucharkach.

    …jak przechować

    Tiramisu nadaje się do zamrożenia. Przykryć formę folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika, a kiedy deser zamarznie, przełożyć do foliowej torebki. Można też zamrozić osobne porcje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis