Bruschetta z dwóch rodzajów pomidorów

    Bruschetta z dwóch rodzajów pomidorów

    15polubień
    22min.


    Zrobione przez 2836 osób

    Pyszna i łatwa do wykonania przekąska. Ocet balsamiczny dodaje jej trochę ostrości. Można użyć suszonej bazylii, ale najlepsza jest świeża.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 posiekanych pomidorów śliwkowych
    • 55 g (1/2 szkl.) suszonch pomidorów w oleju
    • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 10 g liści świeżej bazylii
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 1 bagietka
    • 220 g tartego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”.
    2. W dużej misce połączyć oba rodzaje pomidorów, czosnek, oliwę, ocet, bazylię, sól i pieprz i odstawić na 10 minut.
    3. Pociąć bagietkę na dwucentymetrowej grubości kromki i ułożyć je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec przez 1 do 2 minut, aż lekko się zarumienią.
    4. Porozkłagać pomidorowy sos równomiernie na przygotowane tosty, a wierzch każdego posypać mozarellą.
    5. Podpiec przez 5 minut, aż ser się roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Wyglada spoko,ale sugeruje jakis smakowy olej z pestek winogron do tego..Kupilam taki bazyliowy ostatnio w Lidlu idealny to tego ,na tygodniu Włoskim z 3 miesiace temu..Dobrze ze juz niedługo znów jest. - 17 cze 2012

    sweet_dreadi
    autor:
    1

    Przepis jest bardzo łatwy, a wykonanie zajmuje niewiele czasu - bruschetta jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Serca moich znajomych podbiła podana do porannej, niedzielnej jajecznicy. - 14 cze 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis