Macaroni z serem i pieczarkami

    Macaroni z serem i pieczarkami

    46polubień
    45min.


    Zrobione przez 39 osób

    Chyba każdy jadł kiedyś makaron zapiekany z serem. To potrawa, która ratuje nas, kiedy w lodówce są pustki, a musimy szybko przygotować coś do jedzenia. Wrzućmy do niej pieczarki, groszek i paprykę i już mamy zupełnie nowe, zdrowe danie. A jeśli dodamy jeszcze odrobinę sera roquefort, powstanie pyszny, kremowy sos.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 230 g macaroni lub rigatoni (małe kolanka lub rurki)
    • 170 g mrożonego groszku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 230 g pieczarek (jeśli są duże – pokrojonych w ćwiartki)
    • 30 g mąki
    • 600 ml półtłustego mleka
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 55 g sera roquefort, drobno pokrojonego
    • sól i pieprz
    • Do posypania i zapiekania
    • 30 g startego dojrzałego sera cheddar
    • 55 g tartej bułki (najlepiej – wysuszonego i startego razowego chleba)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzucić do makaronu groszek. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić.
    2. Olej rozgrzać na patelni lub w rondelku o grubym dnie, wrzucić paprykę, smażyć 1–2 minuty. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 2–3 minuty, aż zmiękną. Mieszać od czasu do czasu.
    3. Dodać mąkę, wymieszać, a potem stopniowo, ciągle mieszając, dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.
    4. Dodać musztardę i ser roquefort, przyprawić do smaku (należy pamiętać, że roquefort sam w sobie jest dość słony). Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać makaron z groszkiem i dokładnie wymieszać. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia.
    5. Cheddar wymieszać z tartą bułką i posypać potrawę w naczyniu. Zapiekać 10–15 minut, aż na wierzchu powstanie przyrumieniona skorupka. Podawać gorące.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ A, C, wapń, miedź * ✓ ✓ B1, B2, E, kwas foliowy, niacyna, potas, selen * ✓ B6, B12, żelazo

    Zalety

    • Mrożone warzywa zawierają czasami więcej witaminy C niż świeże. Mrożony groszek zachowuje po zamrożeniu 60–70%. zawartości witaminy C i nie traci jej w czasie przechowywania. * • Ser roquefort zawiera dużo tłuszczu i soli, ale ma tak intensywny smak, że wystarcza go niewielka ilość. Roquefort jest przy tym bogatym źródłem białka, wapnia i fosforu, a także witamin B1, B2, B6 oraz niacyny.

    Inne propozycje

    • Zamiast zapiekać potrawę w piekarniku, można użyć opiekacza i opiekać tak długo, aż cheddar z bułką nabierze złotego koloru i pojawią się na nim pęcherzyki. * • Do makaronu z serem pleśniowym znakomicie pasuje brukselka. 230 g brukselki ugotować we wrzątku, odcedzić i pokroić na połówki. Nie należy gotować brukselki zbyt długo – najlepsza jest lekko chrupiąca. Dodajemy ją zamiast pieczarek, wrzucając bezpośrednio do makaronu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    iiAnia
    autor:
    8

    Prosty przepis a taaakie pyszne danie !!!!!!miaaaam !! POLECAM ! - 29 lip 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis